I det litauiske TV-programmet «En time med Ruta» på den uavhengige kanalen LNK, ble det forrige uke hevdet at Norge tar utenlandske barn fra foreldrene og lar dem vokse opp hos norske familier, for slik å styrke vårt genmateriale.

Årsaken til denne praksisen skal være at Norge sliter med innavl.

- Innavl i Norge er den høyeste i hele verden, og det samme gjelder andelen barn født med Downs syndrom og andre defekter, sier Neringa Ozolina, som er bosatt i Norge og som av TV-kanalen betegnes som en ekspert på norske barnevern.

TV-kanalen viser også til en litauisk kvinne bosatt i Norge, som tidligere i år ble fratatt sitt barn av Barnevernet.

Britiske medier

Saken har skapt oppsikt ikke bare i Litauen og her i Norge – nå har også britiske Daily Mail skrevet saken «Norge 'tar utenlandske barn fra foreldrene fordi landet har verdens høyeste innavl': Tvunget til å benekte påstanden etter at litauisk barn er tatt av barnevernet».

The Local har skrevet saken «-Norge 'stjeler barn for å bekjempe innavl'» med utgangspunkt i det litauiske TV-programmet.

Ambassadøren på banen

Til NRK sier den norske ambassadøren i Litauen, Dag Halvorsen, at norske barnevern er et hett tema i Litauen. Ambassaden skal blant annet ha måtte leid inn et PR-byrå i Litauen for å forsøke å endre på misforståelsene om at Norge tar utenlandske barn fordi de trenger nytt genmateriale.

- Det sies at det er innavl i Norge, og en høy andel nyfødte med Downs syndrom og defekter. De påstår at det derfor er viktig for norske myndigheter å få tak i utenlandske barn, som litauiske, for å styrke gen-poolen.

- Skader samarbeidet

I februar demonstrerte rundt 30 personer tilknyttet det litauiske miljøet i Molde mot barnevernets inngripen da en gutt ble tatt fra moren. Saken ble også dekket av flere litauiske medier.

- Det har vært urimelig mange barnevernsaker med litauere de siste to åra. Barna blir fjernet fra hjemmet altfor fort. Det kan være at kulturen er annerledes, men informasjonen og samarbeidet med våre myndigheter er ikke bra nok. Kan man sende litauere hjem for å sone fengselsstraff, burde man også kunne sende hjem familier som ikke oppfyller kravet til norsk barneomsorg. Da må det behandles av litauisk barnevern, fortalte Ozolina, som ledet demonstrasjonen, til rbnett.no da.

Ambassadør Halvorsen sier at saken har skadet norske interesser i Litauen.

– En fersk meningsmåling viser at 33 prosent ikke stoler på det norske systemet når det kommer til beskyttelse av barns rettigheter, sier Halvorsen til NRK.

LES også: - Polske myndigheter var ikke informert

Flere kritikere

Litauen er ikke det eneste landet som kritiserer Norge for å ta barn med opprinnelse fra andre land. Tidligere i år kalte den Tsjekkiske presidenten Miôs Zeman barnevernet for å oppføre seg som nazister, ettersom de hadde tatt to barn fra en tsjekkisk mor og nektet henne å snakke med dem.

Også russiske myndigheter har anklaget Norge for å gripe inn og ta barn med russiske foreldre.

Indiske myndigheter reagerte i fjor, da et foreldrepar ble fratatt en datter og en sønn: - Mistet barna fordi de ble matet med hendene