– Det er en fantastisk følelse. Det har vært en lang vei, men endelig er vi her. Takk, sa Pettersen rett etter at avgjørelsen var klar.

Se video øverst: Her vinner Norge kokke-EM

Danmark tok andreplassen, mens Sverige havnet på tredje plass. Totalt 16 europeiske land deltok.

Se jubelscenene fra Pettersens tidligere arbeidsplass, restauranten Mondo i Sandnes, her:

– Dette er en fantastisk imponerende og viktig seier. Dette gullet gir en skikkelig boost til gastroturismen. Verdens mange matentusiaster vil merke seg at seieren til Europas beste kokk har gått til Norge, og det vil øke interessen for landet vårt som matdestinasjon. Christian André Pettersens innsats kan bidra til å hente mange flere kjøpesterke reisende til Norge, sier NHO Reiselivs administrerende direktør Kristin Krohn Devold.

Det var knyttet store forventninger til det norske innslaget, som består av Christian André Pettersen og resten av «Team Norway». Kjøkkensjefen er født og oppvokst i Bodø, og har drømt om å bli kokkeverdensmester siden han var ni år.

Menyen som ga gull

Dette er menyen som ga Norge og Pettersen gullet:

​Første servering, norsk høst:

Ålemalle fra Estland: pannestekt i brunet smør med sitron og pepperrot med aromatisert vinaigrette av Hardangerepler

Sesongens grønnsaker: Syltede småløk, ristede kantareller, norsk skogsopp, myke mandelpoteteputer fra Sve Gård, urter og blomster fra Kryddergården på Jæren, sprø potetchips.

Saus: Krepsesaus «Norvegienne».

Andre servering, Triologi av vaktel:

Lettrøykt vaktel glasert med norske plommer og krydder: Potetravioli med vaktelrester

Vaktellår fylt med lever og hjerte: Vinaigrette med urter og spirer

Honning-glasert selleriterte: Trøffeltang fra Lofoten og vakteleggkrem

Veganske garnityrer:

«Løkpute» med rødbeter fra Hasle Gård: Karamellisert løk

Grillet palmekål fra Utstein: Med estragon og purreløkstokk fra Sigurd Slettebø

Saus: Vaktelsaus​​

Holder igjen godbitene

Pettersen kjempet fredag om å forsvare Bocuse d'Or Europa-tittelen fra 2018, samtidig som han kom fra en tredjeplass i selveste «kokke-VM» i 2019 - bak danskene og svenskene. Det ble den gangen antydet at han burde spart det beste til VM, slik danskene skal ha gjort.

– I forrige runde vant vi Europa med veldig stor margin, og det skapte en ekstrem forventning til Lyon. Denne gangen så er målet pallen i Europa-finalen, så holder vi igjen på noen av godsakene vi har utviklet til vi står på konkurransekjøkkenet i Lyon, sier Pettersen på Bocusedornorge.no.

Under årets europamesterskap hadde bodøværingen med seg Even Strandbråten Sørum fra Begnadalen i Valdres, Gunnar Hvarnes fra Hvarnes i Vestfold og Tom Victor fra Tønsberg.

Les også: Christian André Pettersen er Årets kokk 2019

Korona-versjon

Årets konkurranse ble for øvrig ganske annerledes på grunn av koronasituasjonen i verden. Ikke bare har Tyrkia, Kroatia, Storbritannia og Belgia trukket seg, slik at det bare er 16 av de 20 landene som deltar i år, men det er heller ingen tilskuere som heier på tribunene.

– Der er deilig og stille, sa trener Gunnar Hvarnes til Stavanger Aftenblad etter at han og resten av laget hadde vært en runde på arenaen dagen før de skulle i ilden.

Han avslørte da at det norske laget ville satse på gode råvarer som det er sesong for, skogsopp, grønnsaker, blomster og mange grønne, gode smaker. Dessuten påpekte han at de alltid vil ha gull som mål, i motsetning til hva Pettersen ga inntrykk av tidligere.

– Vi kan jo ikke satse på å hoppe halvhøyt, sa Hvarnes.

Norge mestvinnende

Bocuse d'Or Europa er første steg mot verdensmesterskapet i Lyon neste år, som er kjent for å være verdens desidert vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse.

Norge er samlet sett det mestvinnende landet i Bocuse d'Ors historie med elleve medaljer.

Ved fem anledninger har en nordmann gått helt til topps. Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) og Ørjan Johannessen (2015) har alle tatt gullmedaljen i kokkemesterskapet.