RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge vil ha frihandelsavtale med Hviterussland

Oslo (NTB): Selv om EU trolig vedtar tøffere sanksjoner mot Hviterussland på grunn av brudd på menneskerettighetene, forhandler Norge og EFTA-landene om en frihandelsavtale med landet.

En avtale med Russland, Kasakhstan og Hviterussland kan være klar neste år, sier en kilde i EFTA til Aftenposten.

EU har lagt forhandlingene om en frihandelsavtale på is, og skjerpede straffetiltak mot Hviterussland er ventet å bli vedtatt av EUs utenriksministre 27. februar.

Europadirektør for Human Rights Watch, Jan Egeland, mener det er svært problematisk at Norge leder forhandlingene om en frihandelsavtale på vegne av EFTA.

- Frihandelsavtaler er et signal om at man ønsker nærest og best mulig forhold til et land. I dette tilfellet burde man heller sende et signal om at Hviterussland har et avskyelig autoritært regime. Her bør Norge legge seg på EUs linje om maksimalt press, mener Egeland.

Norske myndigheter hevder ifølge Aftenposten at man forsøker å få inn klare formuleringer om menneskerettigheter i en frihandelsavtale. Men i EFTAs referater fra de fire siste forhandlingsrundene har ikke menneskerettigheter stått på agendaen en eneste gang. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere