Gå til sidens hovedinnhold

Norge vil ikke ha Ole Bull-arv

Oslo (NTB): Staten takker nei til et tilbud om å overta arven etter Ole Bull, et museum i USA.

Norge feiret 200-årsjubileum for fødselen til fiolinisten og komponisten fra Bergen da Inez Stewart Bull (89) døde i USA i februar i år. Hun var musikklærer og sanger og hadde utpekt den norske stat og delstaten Pennsylvania som arvinger til sitt Ole Bull-museum.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet har nå instruert det norske generalkonsulatet i New York om å takke nei til å motta arven på vegne av Norge, skriver Aftenposten.

- Det er litt for mye usikkerhet knyttet til den kulturhistoriske verdien av museet, i tillegg til at noen amerikanske arvinger skal ha hevdet at testamentet er ugyldig. Den norske stat ønsker ikke å bli involvert i en rettslig arvetvist i USA, sier seniorrådgiver Trond Rakkestad i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Det er normal prosedyre at den norske stat er passiv i arveoppgjør, forklarer han. Forut for avgjørelsen, hadde Kulturdepartementet og Kulturmuseene i Bergen foretatt en faglig vurdering av arven.

- Rådet vi fikk var klart: Her er det lite av kulturhistorisk verdi å hente for Norge. Dessuten var det satt en rekke spesielle vilkår ved overtakelse og drift av museet, som vanskelig kan følges opp av staten, sier Rakkestad.

Et av kravene er at Inez Stewart Bull skal ha krevd at de som skal drive museet, må bo der permanent, at de må ha på seg tradisjonelle klær og servere småkaker og limonade til alle besøkende. (©NTB)

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget