*Nettavisen* Nyheter.

Norge vil sende flyktningebarn i retur til senter i Afghanistan

Redd Barna reagerer:

Justisminister Tor Mikkel Wara. Her fra da han besøkte besøker politiet i Oslo for første gang mandag i forrige uke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Norge og Danmark jobber for å opprette et retursenter for enslige mindreårige i Afghanistan. Redd Barna og Dansk Flyktninghjælp sier nei.

20.06.18 15:59

Redd Barna kaller det et eksperiment med barns liv, mens Dansk Flyktninghjælp sier nei til retursenter for enslige mindreårige i Afghanistan, som Norge og Danmark vil opprette, fordi det risikerer å bli et terrormål.

Wara: - Vil opprette senter

Ifølge Aftenposten var det forrige uke et møte mellom norske, danske og afghanske myndigheter der en avtale om et retursenter ble diskutert.

– Ja, vi ønsker å etablere et senter både for lokal ungdom og for ungdom som returneres fra Norge og Danmark, bekrefter justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp).

– Vi vil ikke at ungdommer skal legge ut på en lang og farefull reise til Europa. En reise hvor de risikerer både overgrep og livet sitt, sier han.

Redd Barna: - «Et eksperiment med barns liv.»

Redd Barna sendte forrige uke et brev til blant annet justisministeren og utenriksministeren og kom med skarp kritikk av regjeringen. De kaller planene «et eksperiment med barns liv.»

– Sikkerhetssituasjonen i Kabul er verre enn på lenge. Samtidig mener vi det er en illusjon å tro at det norske myndigheter kaller omsorgssenter og vi kaller retursenter, kan drives forsvarlig i en krigssone der de ikke har noen tradisjon for å drive barnevern eller slike institusjoner, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna.

Aftenposten får opplyst at norske og danske myndigheter ønsker at afghanerne signerer en avtale om senteret denne måneden.

Dansk Flyktninghjælp: - Kan bli terrormål

Også Dansk Flyktninghjælp sier nei til retursenter for enslige mindreårige i Afghanistan, fordi de mener det risikerer å bli et terrormål.

Christian Friis Bach, generalsekretær i Dansk Flyktninghjælp opplyser at de ikke vil bidra til et slikt senter.

– Vilkårlige bombinger og terrorangrep gjør at det kan bli vanskelig å garantere sikkerheten i Afghanistan. Vi frykter at et slikt senter kan bli mål for terror, sier Friis Bach.

Barna har vært i utlandet og er i en spesiell situasjon. Det gjør at ekstremister og terrorister kan se et slikt senter som et klart mål, utdyper generalsekretæren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag