RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge virusbombes

Sist oppdatert:
Tirsdag dukket en ny versjon av det velkjente Sobig-viruset opp på nettet. E-postbokser over hele landet fylles med viruspost.

Sobig.F er navnet på viruset som har herjet internett det siste døgnet. Viruset sendes til tilfeldige e-postbokser og bytter nærmest konstant avsenderadresse. Dermed kan du utmerket godt få en ”virus-mail” fra noen som ikke en gang er tilkoblet nettet for øyeblikket.

Viruset har en innebygget søkemotor som leter opp e-postadresser det kan sende seg til og bruke som falsk avsender.

- Dette er nok en orm og den spres lynraskt. Norge er av en eller annen grunn spesielt hardt rammet. Her er det bare å få oppdatert signaturfilene til antivirusprogrammet med en gang. Ellers blir du aldri kvitt det. Sobig.F er ikke et farlig virus, men det er noe herk å bli kvitt, sier Roger Haug i Computer Associates til TV 2 Nettavisen.

26 prosent av alle Sobig.F-angrep skjer for tiden i Norge, ifølge nettstedet Messagelabs. Tidligere på dagen var Norge ennå høyere representert. Nederland og Storbritannia er også hardt rammet.

Sobig.F-viruset er rapportert i 50 land og over 23.000 maskiner skal være rammet til nå.

- Hvordan skal folk hjemme sikre seg?

- Det første er å ha oppdatert programvare. Og slå av forhåndsvisningen i Outlook. Vi vet foreløpig ikke om dette viruset spres automatisk selv om forhåndsvisningen er avslått, men da fjerner du noe av faren, sier Haug.

- Så den kjekke funksjonen som lar meg lese e-post uten å åpne selve mailen er en uting?

- Ja, bort med den, sier Haug.

Kommer fra USA
Ifølge nettstedet Messagelabs ble viruset for første gang oppdaget i USA mandag ettermiddag.

Foreløpige meldinger tyder ikke på at viruset gjør noen direkte skade på maskinene som rammes, men den hyppige spredningen kan lamme kapasiteten på internett og overbelaste e-postsystemer til bedrifter.

Gammel kjenning
Sobig-familien av datavirus er velkjent og har plaget nettbrukere verden over i lang tid. Denne utgaven har imidlertid klart å snike seg forbi antivirusprogrammene.

Dataviruset utnytter en svakhet i Microsoft Outlook og rammer alle som ikke har oppdatert programvaren. Alle som benytter seg av Windows-baserte systemer bør sørge for hyppige oppdateringer av nye sikkerhetspakker, samt å holde antivirusprogrammet så ferskt som mulig. Minst en gang i uken bør dette oppdateres.

Sobig.F spres også gjennom lokalnettverk og derfor er det avgjørende for bedrifter å stanse viruset allerede ved gatewayen, eller inngangen til bedriftens datanettverk. Kommer det først på innsiden i nettverket betyr det timesvis med sletting av virus-meldinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere