Gå til sidens hovedinnhold

Norge vurderer å skjerpe grensekontrollen

Tyskland innfører passkontroll ved grenseovergangene til Østerrike. Norge vurderer lignende tiltak.

Søndag kveld kunngjorde Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière at de innfører passkontroll ved grenseovergangene til Østerrike for å få kontroll på flyktningstrømmen.

Tyskland er medlem av Schengen-samarbeidet som innebærer fri ferdsel mellom alle de 26 medlemslandene.

Norge vurderer lignende tiltak.

På skriftlig spørsmål om det er aktuelt å stenge grensen, fikk Nettavisen følgende svar på e-post fra statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp):

- Dette er et av flere tiltak som vurderes fortløpende, svarer Kallmyr til Nettavisen.

I ettertid har imidlertid Justisdepartementet endret ordlyden til at de vurderer forløpende «å skjerpe grensekontrollen».

Bør Norge stenge grensene og innføre passkontroll? Stem nederst i saken.

- Trussel mot rikets sikkerhet
EU-ekspert Paal Frisvold sier at Schengen-avtalen åpner for at enkeltland kan velge å stenge grensene sine i en begrenset periode.

- Det ligger innenfor avtalen hvis man ser at det er en trussel mot rikets sikkerhet, men at det er ganske drastiske politiske initiativ, er helt klart, sier Frisvold til Nettavisen.

EU-møte i Brussel
Mandag skal samtlige EUs innenriksministere og justisministre delta i et møte i Brussel for å drøfte flyktningkrisen. Justisminister Anders Anundsen (Frp) er også invitert til møtet i kraft av EØS- og Schengen-samarbeidet. Frisvold tror Tysklands eventuelle stengning av grensen vil legge klare føringer for hva som blir diskutert på møtet.

- Jeg tror de vil kunne diskutere alle opsjoner, og legge press på EU-Kommisjonen, som er EU-traktatens vokter, for å få dem til å forstå at dette er så eksepsjonelt at man bør revurdere hele dette prinsippet med fri flyt i en begrenset periode, sier Frisvold, som har forfattet boken «Mot Europa».

Les mer om Schengen-samarbeidet her.

- Satt enorme krefter i gang
Tysklands leder Angela Merkel har i helgen fått kritikk av sine egne for å føre en altfor åpen flyktningpolitikk. Søndag sier Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel i et intervju med avisen Der Tagesspiegel, at landet er i ferd med å nå grensen for hvor mange flyktninger de kan ta imot.

- Tyskland har jo gått ut enormt ambisiøst på banen, og sagt i prinsippet at syrere skal få opphold. Det er 22 millioner syrere, og dette har satt enorme krefter i gang. Det er et skjæringspunkt her mellom åpenhet og generøsitet og det å bli overrumplet, sier Frisvold.

- Jeg tror dette helt klart er et tegn på at situasjonen er ute av kontroll.

- Historisk bagasje
- Har Merkel vært naiv, Frisvold?

- Tyskland har et enormt ansvar både som Europas største økonomi og med deres historiske bagasje. Jeg skjønner det godt. Det er bedre at hun strammer inn nå, etter å ha vist tegn på generøsitet og åpenhet, og så sier at «dette ble for stort». Da ligger det generøsitet i bunn, sier han.

Tyskland forventer 800.000 flyktninger i løpet av året. Bare i løpet av helgen var det ventet 40.000 flyktninger til Tyskland. Lørdag alene ankom 13.000 flyktninger til München.

Mandag avholder EU et møte i Brussel hvor det skal fattes et vedtak om fordelingen av 40.000 flyktninger. EU-Kommisjonen vil også at Europa skal fordele ytterligere 120.000 flyktninger, noe som kan by på vanskeligheter.

- Anundsen må forlate møtet
Justisminister Anundsen og statssekretær Kallmyr reiser til Brussel for å delta på møtet. Men Frisvold sier at nordmennene må på et tidspunkt forlate møtet.

- Når de skal ha diskusjoner og fatte et vedtak, så blir han (Anundsen red.anm.) bedt om å forlate rommet. Det er ganske oppsiktsvekkende i seg selv, sier han.

- Det er to hovedtemaer på møtet i morgen. Hva gjør vi med dem som allerede er i Europa, skal vi lage en fordeling? Og det andre er hva gjør vi videre med den store pågangen? Innfører vi passkontroll i Schengen-området? sier Frisvold.

Dersom det blir en stenging av grensen i en begrenset periode, anslår Frisvold at perioden vil vare i to til tre måneder av gangen.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen