– Ta gjerne kontakt med dine pårørende om din situasjon, heter det i meldingen som det norske utenriksdepartementet nyttårsaften sendte til nordmenn som har registrert at de oppholder seg i Australia.

To er bekreftet døde og minst fire er savnet samtidig som tusenvis er evakuert til strendene på grunn av skogbrannene langs den sørøstlige kysten av Australia.

Innbyggere og tusener av mennesker på sommerferie sør i Australia ble tirsdag beordret til å gå ned på strendene fordi skogbrannene beveget seg inn i byer og tettsteder langs kysten. Brannene som før jul var mest dominerende i delstatene Queensland og i New South Wales, har i julehelgen spredt seg med økende styrke sørover og inn i delstaten Victoria.

På den siste dagen i året er det ikke færre enn 16 branner som er kategorisert som katastrofer i de to sørligste delstatene, melder den statlige kringkasteren ABC. Det knusktørt i hele det østlige Australia ettersom regnet har uteblitt i nærmere fire år mange steder. Flere steder er det i tillegg kritisk mangel på ferskvann.

Vind, tordenvær med lynnedslag og gnistregn har ført til spredning i alle retninger. Både millionbyen Melbourne og populære turistattraksjoner langs kysten er hardt rammet av branner tirsdag.

(©NTB)