Gå til sidens hovedinnhold

Norges ambassade i India: - En fjerdedel av de ansatte er syke eller har vært smittet

- Sykdommen griper om seg. En fjerdedel av de ansatte er syke eller har vært smittet, sier Norges ambassadør i kriseherjede India.

Inntil nylig opplyste indiske myndigheter at landet var i siste fase av pandemien. Men plutselig ble landet rammet av en eksplosiv smitteøkning. Helsevesenet er helt på randen av kollaps, og sykehuskapasiteten er sprengt.

Alvorlig syke korona-pasienter dør på gaten rett utenfor sykehusene i hovedstaden New Delhi fordi sykehusene ikke har nok sengeplasser.

I tillegg mangler helsevesenet medisiner og oksygen som brukes til behandling av covid-19-pasienter. TV-bilder viser alvorlige syke koronapasienter som samles utenfor sykehusene i India og gisper etter luft, og oksygentaker selges på svartebørsen til desperate pårørende. Døde korona-pasienter kremers på provisoriske krematorier.

Les også: Ny dyster koronarekord i India – registrerte 3645 dødsfall på et døgn

India er kanskje det siste stedet man ønsker å være akkurat nå. Nettavisen har intervjuet Norges ambassadør til New Delhi. Han forteller at de fleste nordmennene i India har tilsynelatende forlatt landet for lengst.

- Det er veldig få nordmenn som er i India nå. Det var et antall nordmenn som reiste tilbake til Norge under første bølge av pandemien i fjor. Da assisterte vi rundt 500 tilbakereiser. Vi har registrert svært få henvendelser nå, sier Norges ambassadør til India, Hans Jacob Frydenlund, til Nettavisen.

Over 200.000 mennesker i India har dødd som følge av covid-19. Daglig registreres det over 3000 nye dødsfall og flere hundre tusen nye smittetilfeller (380.000 siste døgn). Men mørketallene er trolig svært høye.

- Hva tror du er årsaken til den nye eksplosive smitteøkningen i India, Frydenlund ?

- Det kan være mange årsaker. Det er vanskelig for meg å gi en autoritativ vurdering av hva som er årsaken. Man hadde veldig lave smittetall veldig lenge og slappet kanskje for mye av i den perioden, det gjelder både myndigheter og enkeltpersoner, sier Frydenlund.

- Mutasjonene er en forklaringsvariabel, men man skal være forsiktig med å legge hele forklaringen på de muterte variantene. Det skyldes andre forhold også. I Nord-India regner man med at det er den britiske varianten, og ikke den indiske varianten, som er den mest dominerende, sier han.

Les også: Etterlyser globalt vaksine-grep for å bekjempe koronapandemien: - Dette er fryktelig skummelt

Det såkalte indiske varianten, også omtalt som dobbeltmutanten, har skapt mye bekymring rundt i verden. Norske myndigheter har denne uken skjerpet innreisetiltakene for reisende fra India og omliggende land.

Utenriksdepartementet fraråder nå «alle reiser» til de samme landene. Noen få tilfeller av den indiske varianten er allerede påvist i Norge, men det er den britiske varianten som nå dominerer pandemien her til lands.

- En fjerdedel av de ansatte er rammet

Ambassadør Frydenlund sier han merker krisen på kroppen.

- Nå er det portforbud, så jeg er ikke noe godt øyenvitne ettersom jeg ikke kommer meg noe ut. Men man merker situasjonen på kroppen fordi sykdommen griper om seg. Folk du kjenner er smittet eller syke. En fjerdedel av de ansatte på ambassaden er syke eller har vært smittet. Vi merker også den desperate etterspørselen etter oksygen og sykehusplasser, sier han.

- Det er adgang til å kjøpe mat, og det har ikke vært noen alvorlige forsyningsproblemer. Men ting kan ta tid, og det er mer komplisert å handle inn mat enn vanlig. Man må sørge for å holde god distanse til andre i butikken, og det kan også være problemer med å komme seg til butikken, sier Frydenlund.

- Det er innført en hel ukes sammenhengende portforbud fra mandag klokken 05.00 til neste mandag samme klokkeslett. Det er unntak for essensielle arbeidsgrupper, så det er trafikk på utsiden. Forsyninger må fram og matbutikker holdes åpnet. Men vanlige folk må holde seg innendørs og unngå kontakt med andre fordi smitten sprer seg så raskt.

- Mange av partnerne våre som er syke

Frydenlund forteller at det norske ambassadekomplekset i New Delhi er på 16 mål, og består av både kontorlokaler, ambassaderesidensen og tilhørende leiligheter til de norske utsendte. Ambassaden har 48 ansatte.

- Det er mulig for oss å isolere oss til en viss grad fra omverden. Men vi er også avhengige av å isolere oss fra hverandre for å unngå smitte. Derfor sitter vi på hvert vårt hjemmekontor og arbeider digitalt, sier han.

- Har du vært syk eller smittet?

- Jeg har verken vært syk eller smittet. Derfor er jeg veldig forsiktig med å bevege meg ute. Det er mange av partnerne våre som er syke. For eksempel er det en partner i et FN-program der det er 20 av 20 som er syke. Og de har ikke smittet hverandre fordi alle var på hjemmekontor, sier Frydenlund.

Les også: Regjeringen om India: - Kan få enorme konsekvenser for pandemien

- Får norske diplomater i India tilbud om vaksine?

- Vi har tilbud fra lokale myndigheter i henhold til deres lokale program. Men ingen av de lokale vaksinene er godkjent i Norge. Det til tross for at Covishield er samme vaksine som AstraZeneca-vaksinen, bare at den produseres her i India. Jeg har vaksinert meg med den lokale vaksinen. Jeg har foreløpig bare fått første dose, sier Frydenlund.

- Kan ta fire år å fullvaksinere alle

India er verdens største vaksineprodusent. The Serum Institute produserer en indisk variant av AstraZeneca-vaksinen, mens produsenten Bharat Biotech har utviklet en helt egen koronavaksine. Til tross for dette har ikke India nok vaksiner til egen befolkning.

- Indiske myndigheter har fulgt en ganske streng prioritering på hvem som får vaksine først. De begynte først med å vaksinere helsearbeidere i januar, og utvidet etter hvert med å vaksinere andre frontlinjearbeidere. Og deretter ble de over 60 prioritert. Etter en stund fikk diplomater, som enten er over 60 år eller har underliggende sykdommer, også tilbud om vaksinering. 1. april utvidet de med å vaksinere alle som er over 45 år. Etter 1. mai skal alle over 18 år få tilbud om vaksine. Men problemet er at de ikke har nok vaksiner, sier Frydenlud.

Les også: På bristepunktet i India: Overarbeidet sykepleier og lege gikk til fysisk angrep på hverandre

- India har i dag en produksjonskapasitet på noe over 2 millioner doser per dag. Dette gjelder vaksiner som krever to doser for å bli fullvaksinert. Hvis India ikke klarer å øke produksjonskapasiteten sin, vil det ta fire år før alle er fullvaksinerte. Det er nesten 1,4 milliarder innbyggere i India, sier ambassadøren.

- Men de har kapasitet til å vaksinere mange flere. Rekorden er 4,5 millioner vaksinerte på én dag. Det tilsvarer nesten hele Norges befolkning. Men så har de begynt å få problemer med produksjonskapasiteten, sier Frydenlund.

USA opphever eksportforbud

India produserer per i dag to vaksiner mot covid-19: Covishield (samme som AstraZeneca, bare at den produseres i India), og Covaxin som er Indias egenutviklede og egenproduserte koronavaksine. Det er imidlertid mangel på såkalte innsatsvarer som brukes til vaksineproduksjonen, noe som igjen rammer produksjonskapasiteten.

- India har slitt med å få importert innsatsvarer. Heldigvis har president Biden nå opphevet USAs eksportforbud for slike innsatsvarer, slik at det skulle bli mulig å øke produksjonen på kort sikt. Men, det viser også omfanget på pandemien når ikke en gang India, som er verdens største vaksineprodusent, klarer å produsere nok til å dekke egen befolkning, sier Frydenlund.