Gå til sidens hovedinnhold

Norges ambassade og leiligheter til nordmenn skadet i eksplosjonen

Minst 135 personer er funnet omkommet, og minst 5000 ble skadet i eksplosjonen i Beirut. Enkelte nordmenn har fått små kuttskader.

Havneområdet i Libanons hovedstad Beirut ble tirsdag rammet av en enorm eksplosjon som hittil har krevd hundre menneskeliv. Tallet på omkomne vil trolig stige.

Hovedstaden er erklært som katastrofeområdet.

Les også: Egeland: Land som Norge må komme med ekstra bevilgninger til Libanon

Norske myndigheter tror ingen nordmenn er alvorlig skadet i eksplosjonen.

- Vi har ingen indikasjon på at nordmenn er alvorlig skadet. Vi vet om noen mindre kuttskader blant nordmenn. Det viktigste er at det ikke er alvorlige skader. Det har vært store materielle skader, og den norske ambassaden er blant bygningene som har fått skader nede ved inngangsporten, sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Ane Lunde, til Nettavisen.

- Det er noen skader på en del leiligheter til de ambassadeansatte. Vi jobber hardt med å finne midlertidig husrom til dem som trenger det, sier Lunde.

Les også: Enorm eksplosjon i Beirut - dramatiske bilder spres på nett

Utenriksdepartementet (UD) har ikke total oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i Beirut, ettersom nordmenn i utlandet ikke har meldeplikt overfor norske myndigheter. Men UD antar at antall nordmenn i katastrofeområdet er relativt lavt.

- Den norske kontingenten som bor og jobber i Beirut, er ikke veldig stor. Så langt vi vet er det ikke så mange nordmenn som befinner seg i Beirut nå, sier Lunde.

Hovedkontoret til Norsk Folkehjelp skadet

Heller ikke noen av de internasjonalt ansatte ved Norsk Folkehjelp i Libanon er skadd, men hovedkontoret til organisasjon, som ligger flere kilometer unna havna, har fått seg en kraftig trøkk.

- Vinduene ved kontoret vårt er slått inn og dørene er falt av hengslene, sier Gudrun Bertinussen, landdirektør for Norsk Folkehjelp i Libanon.

NTB har intervjuet en mordmann som befant seg i Beirut da eksplosjonen rammet.

Bendik Sørvig var på vei ut da en enorm eksplosjon inntraff 3 kilometer unna boligen hans i Beirut. – Folk er i sjokk, sier han.

- Etter den første eksplosjonen trodde vi det var jordskjelv. Så kom den andre smellen, og vi kjente lufttrykket nær slo oss i bakken. Jeg og de to barna mine kastet oss ned på bakken, forteller Sørvig til NTB.

Kaotiske scener

Sørvig forteller om kaotiske scener, og at han så glassbiter fra knuste vinduer opptil 5 kilometer unna eksplosjonen.

- Jeg var i Libanon da en eksplosjon tok livet av statsminister Rafik Hariri i 2005, men denne eksplosjonen var mye kraftigere, sier Sørvig, som har kjørt barna i sikkerhet hos et familiemedlem.

- Akkurat nå er situasjonen veldig uoversiktlig, og de fleste går rundt i sjokk. Jeg har hørt meldinger om at et sykehus alene har tatt imot 500 skadde, sier Sørvig, som er forfatter og journalist og også stedlig representant for bistandsorganisasjonen NORWAC.

Tre dagers sorg

Libanons Røde Kors opplyser at tragedien har krevd over hundre menneskeliv.

- Hittil er over 4.000 personer såret og over 100 har mistet livet. Våre team gjennomfører fortsatt søk- og redningsoperasjoner i omkringliggende områder, opplyser hjelpeorganisasjonen i en uttalelse onsdag morgen.

Hele hovedstadsområdet er av landets forsvarsråd blitt erklært som katastrofesone.

President Michel Aoun har innført unntakstilstand i to uker, og erklært at det fra onsdag av skal være tre sørgedager. Det libanesiske forsvaret får ansvaret for sikkerheten i Beirut under unntakstilstanden.

Aoun sier han også vil frigi store mengder krisemidler i landet, som fra før er rammet av en dyp økonomisk krise.

Ammoniumnitrat

Myndighetene har bekreftet at det var 2.750 tonn ammoniumnitrat som gikk i luften.

Det store lageret har blitt oppbevart ved havna i seks år, uten tilstrekkelige beskyttelsestiltak.

Statsminister Diab kaller det «uakseptabelt», og president Aoun har sverget at de ansvarlige skal straffes så hardt som mulig.

Hva som startet brannen som utløste eksplosjonen, er foreløpig ukjent. Ifølge lokale medier kan den ha blitt startet av sveisearbeid i lokalet.

USAs president Donald Trump sa tirsdag kveld at hans generaler tror det er snakk om et angrep, men CNN har snakket med tre tjenestemenn i det amerikanske forsvarsdepartementet, som alle sier at de ikke kjenner til noen opplysninger som tilsier at det er tilfelle.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken