Gå til sidens hovedinnhold

Norges Bank holder pressekonferanse klokken 19

Øystein Olsen og Nicolai Tangen skal gjøre rede for hva som har kommet ut av krisemøtet mandag.

Norges Bank varsler pressekonferanse etter krisemøtet mandag. Her skal sentralbankssjef Øystein Olsen og påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen gjøre rede for utfallet av møtet mandag, heter det i innkallelsen til pressekonferansen.

Les Stavrums kommentar: Tidsnød for å innfri naive krav og åpne døren for Nicolai Tangen i Norges Bank

Mandag ettermiddag har hovedstyret i Norges Bank og den påtroppende oljefondssjefen Nicolai Tangen møttes i sentralbanken for å drøfte hans ansettelsesavtale, som har fått kritikk fra representantskapet og fra Stortinget.

Møtet begynte klokka 14 mandag, i Norges Banks lokaler i Oslo sentrum. Fredag opplyste sentralbanksjef Øystein Olsen at Tangen ville delta i møtet, men han ble ikke observert på vei inn i bygget mandag ettermiddag.

Det har ikke vært kjent hvor lenge møtet har vært planlagt å vare, men Norges Bank varsler mandag ettermiddag at det blir pressekonferanse klokken 19.

Samtidig, opplyser Norges Bank, vil de offentliggjøre en pressemelding og et brev til Finansdepartementet på bankens nettsider.

Sanner: Alvorlig sak

Møtet i Norges Banks hovedstyre kommer etter at Olsen og finansminister Jan Tore Sanner (H) møttes fredag i forbindelse med at Stortinget uttrykte bekymring for ansettelsesprosessen.

På en pressekonferanse etter møtet sa Sanner at ansettelsessaken er alvorlig og påvirker omdømmet og den allmenne tilliten til Norges Bank.

Ifølge referatet fra møtet ga sentralbanksjefen uttrykk for at Norges Bank ønsker å etablere en løsning som sikrer stabile rammevilkår for styringen av oljefondet framover. Han understreket samtidig at Norges Bank har inngått en bindende ansettelsesavtale med Tangen, og at det derfor er naturlig og nødvendig at de har dialog om saken med ham.

I møtet lovet Olsen videre å komme raskt tilbake til Finansdepartementet i etterkant av hovedstyrets møte.

Les også: Jussprofessor: – Sanner kan ikke overstyre Tangen-ansettelsen

Jobbes trolig langs flere linjer

Muligheten for et kompromiss er sentralt for å finne en løsning i ansettelsessaken.

Tangen har tidligere gjort det klart at det ikke er aktuelt for ham å selge seg ut av Ako-systemet. Men finanskomiteen på Stortinget har enstemmig kommet fram til at han ikke kan ha noen eierskap eller interesser som kan skape interessekonflikter som kan svekke tilliten og omdømmet til oljefondet.

Ifølge Aftenposten jobbes det langs tre linjer for å finne en utvei som tilfredsstiller begge posisjoner:

* Overføre eierskap i Ako Capital til Ako Foundation. Når han går ut av jobben i oljefondet, kan han tre inn styret i stiftelsen og få kontroll over eierposten.

* Legge fram en ny utredning som viser at Tangens fondsandeler på Caymanøyene og i Irland er i tråd med Norges Banks forventningsdokument om skatt og åpenhet.

* Utnevne en ny investeringsdirektør i oljefondet. Tangen vil dermed sitte ytt

Kontroversiell ansettelse

Ansettelsen av hedgefondforvalteren Nicolai Tangen har den siste tiden vært gjenstand for intens politisk oppmerksomhet etter at Norges Banks representantskap rettet skarp kritikk mot ansettelsesprosessen.

Kontrollorganet har slått fast at risikoen for interessekonflikter knyttet til Tangen ikke har vært ryddet av veien. Norges Bank har derimot sagt at denne risikoen for «alle praktiske formål» er eliminert.

Formelt er det Norges Bank som har ansvaret for å ansette ny sjef for den norske oljeformuen. Men spørsmålet om Sanners mulighet til å instruere Norges Bank i saken har stått sentralt.

Etter en uttalelse fra lovavdelingen i Justisdepartementet fredag var finansministeren også klar på at hans departement har et noe større handlingsrom hva gjelder instruksjon enn det som i utgangspunktet var lagt til grunn, men at han håper å unngå å bruke dette.

Les også: Stortinget konstaterer brudd på regler - stiller krav til ny oljefondssjef

Les også: Frp: - Forventer at Norges Bank lytter til signalene fra Stortinget

Kommentarer til denne saken