RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges Bank kutter - kronen styrker seg (Ny2)

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem (bildet) kutter renten med et halvt prosentpoeng til 6,00 prosent, og indikerer videre nedgang. Kuttet var ventet, og kronekursen har faktisk styrket seg i minuttene etterpå. Sentralbanken ser nå tegn til svekkelse for husholningene i Norge, samtidig som den internasjonale situasjonen fortsatt er svak. Les alt om rentekuttet
Les også:
Norges Bank: Svakt ute, ser svekkelse hjemme også (Ny)
Tror ikke på fall i fastrenten
To første banker med rentekutt
Kommentar: Hva gjør Gjedrem?

Oppdatert med kroneutvikling og momenter fra presentasjon.

Avgjørelsen var som ventet. På forhånd ventet alle makroøkonomene i en rundspørring gjort av TDN Finans at renten ville bli kuttet med nettoppet halvt prosentpoeng, og alle ventet også en grunnholdning i retning av videre kutt.

De fleste har pekt på at kronekursen er for sterk, og vil føre til en raskere nedbygging av industrien enn det som er ønskelig i forhold til arbeidskraftbehovet i øvrige sektorer.

Kronekursen har de siste dagene svekket seg noe i påvente av rentemøtet.

Men ti minutter etter rentekuttet, har kronekursen faktisk styrket seg. Mot euro har kursen endret seg fra drøyt 7,40 til 7,39. Mot dollar har kronen gått fra drøyt 6,91 like før kuttet kom til 6,89.

I begrunnelsen for kuttet, fremgår det at sentralbanken ser tegn til at veksten det private forbruket og kredittveksten hos Ola og Kari kan være på vei ned, samtidig som verden omkring oss fortsatt er dyster.

Ser videre kutt
Norges Banks mål er at inflasjonen - korrigert for energipriser og avgiftsendringer - skal være 2,5 prosent to år frem i tid.

Grunnholdningen Norges Bank nå melder om innebærer at banken mener det er mer sannsynlig at inflasjonen om to år er lavere enn målet, enn at den skal bli høyere.

Dette er andre gang på kort tid at renten kuttes. I desember ble styringsrenten kuttet fra 7,00 til 6,50 prosent, uten at sentralbanken i forkant endret sin da nøytrale grunnholdning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere