Gå til sidens hovedinnhold

Norges Bank-sjefen ber nordmenn jobbe mer

Oslo (NTB): For å opprettholde velferdsordningene mener sentralbanksjef Øystein Olsen at nordmenn må jobbe mer og bli mindre avhengig av oljen.

- Det er et tankekors at vi arbeider vesentlig mindre enn landene vi handler mest med, til tross for at arbeidsledigheten i Norge er svært lav, sier sentralbanksjefen.

Han mener at gunstige overføringsordninger og andre sider ved vårt velferdssystem bidrar til at mange helt eller delvis trekker seg ut av arbeidslivet. Selv om høy arbeidsinnvandring kompenserer for dette, er ikke det nok.

- En slik utvikling synes likevel ikke bærekraftig, slo Olsen fast da han torsdag holdt sin årlige tale til representantskapet i Norges Bank.

I 2011 jobbet en nordmann i gjennomsnitt om lag 60 prosent av et normalt årsverk. Målt på denne måten, lå sysselsettingsandelen høyere i Hellas enn i Norge inntil gjeldskrisen rammet grekerne med full tyngde

Sentralbanksjefen advarer også mot lavere produktivitet i Norge enn hos våre handelspartnere, og han er bekymret for todelingen i norsk økonomi. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis