RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges Bank: Svakt ute, ser svekkelse hjemme også (Ny)

Sist oppdatert:
Norges Bank ser fortsatt usikre utsikter internasjonalt, og ser også muligens et lavere privat forbruk i Norge enn tidligere ventet, fremgår det av begrunnelsen for dagens rentekutt. Det hintes om at lønnsoppgjøret vil være viktig for videre rentekutt
Oppdatert med flere momenter.

- Den internasjonale oppgangen er svak og ujevn. Aktiviteten blir stimulert av svært lave renter og skattereduksjoner i USA og andre land. Det er fortsatt usikkert når veksten ute tar seg opp og blir selvdrevet. Virkningene av det kraftige fallet i aksjekursene og av tidligere overinvesteringer i flere sektorer er trolig ennå ikke uttømt, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem under presentasjonen av dagens rentekutt.

- Veksten i konsumprisene steg markert fra november til desember. Dette skyldes at elektrisitetsprisene økte. Justert for endringer i avgifter og energivarer steg konsumprisene med 1,8 prosent fra desember 2001. Dette var om lag som ventet. Prisoppgangen på elektrisk strøm vil føre til høy vekst i konsumprisindeksen de nærmeste månedene, men det er en kortsiktig virkning som ikke har direkte betydning for renten, sa han videre.

Gjedrem ser tegn til at kredittveksten og privatforbruket kan være i ferd med å dempes.

- Husholdningene låner fortsatt mye. Deres gjeldsbelastning fortsetter å øke. Kredittveksten til husholdningene falt imidlertid noe fra november i fjor til november i år, men veksttakten er fortsatt tosifret. Veksten i boligprisene ser nå ut til å avta noe. Utviklingen i boligmarkedet og mindre optimisme i husholdningene kan redusere kredittveksten framover, sa Gjedrem.

- Utviklingen fram til november i fjor i indeksen for varekonsumet tyder på god vekst i privat forbruk. Prisoppgangen på strøm reduserer veksten i husholdningenes disponible realinntekt i år. Veksten i det private forbruket i år, kan derfor bli lavere enn vi anslo i forrige inflasjonsrapport. Økte strømutgifter i bedrifter og husholdninger vil i stor grad motsvares av økte inntekter til andre norske sektorer og derfor trolig bare ha begrenset virkning på den innenlandske etterspørselen på to – tre års sikt, sa han.

Vil ha lønnsmoderasjon
Gjedrem benyttet også anledningen til å hinte om at videre rentenedgang vil avhenge av lønnsmoderasjon.

- Et viktig spørsmål blir hvordan partene i arbeidslivet klarer å nøste opp i det flokene man har liggende etter lønnsoppgjøret i fjor, sa Gjedrem i spørsmålsrunden etter presentasjonen.

Han avviste også at inflasjonsmålet, som er på 2,5 prosent, bør settes høyere, slik SSB-sjef Svein Longva har foreslått. Han sa et høyere inflasjonsmål ville være negativt for norsk økonomi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere