RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges Bank til husholdningene: Ikke forvent eviglave renter

Sist oppdatert:
Ikke siden 80-tallet har gjeldsbelastningen til norske husholdninger vært så høy som i dag. Det får Norges Bank til å advare mot finansielle problemer dersom renten skulle stige
Langsiktige investeringer, noe huskjøp er for svært mange, bør ikke bygges på antagelsen om at laver renter vil vare ved. Det advarer sentralbanksjef Sven Gjerdrem i Norge Banks siste inflasjonsrapport.

Husholdningens gjeld vokser fortsatt raskt, og langt raskere enn inntektene. Norges Bank skriver at sett i forhold til disponibel inntekt var husholdningenes gjeld ved utgangen av andre kvartal i år nær toppnivåene fra 1980-tallet.

Men siden det har vært en massiv rentenedgang siden desember 2002 har gjeldsveksten vært håndterbar.

- Men dersom husholdningene baserer sin tilpasning på forventninger om at et svært lavt rentenivå vil vare ved, kan en senere markert renteoppgang øke risikoen for finansielle problemer og påfølgende fall i etterspørselen. Det er derfor viktig at langsiktige investeringer ikke bygger på at et lavt rentenivå vil vare ved, advarer Norges Bank.

Advarselen er med andre ord tindrende klar fra sentralbanksjef Gjerdrem: Ikke forvent evigvarende lave renter når du gjør store investeringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere