*Nettavisen* Nyheter.

Norges beste sykkelturer

På to hjul kan du ta ting i ditt eget tempo. Foto: Terje Rakke (Nordic Life/Destination Helgeland)

Det er på tide å finne fram sykkelen og her er våre favorittruter.

31.08.12 14:53

HTML EMBED

Sykle Rallarvegen, Hordaland/Sogn og Fjordane

Strekning: Geilo–Voss
Vi kommer ikke utenom Norges mest populære sykkelvei. Den 210 km lange reisen er et must både for nybegynnere og mer erfarne. Turen passer for alle, men dess tidligere på sesongen du legger ut, desto flere snøfonner risikerer du å måtte forsere. Husk å sjekke snøforholdene, og ta med vanntett fottøy.
Det enkleste er å starte på Haugastøl. Her er det togstopp, stor parkeringsplass og sykkelutleie. Eller på Finse, sosietetens vintersportssted da togforbindelsen mellom Christiania og Bergen sto ferdig for 100 år siden.
Fra Finse får du en lett tur i barsk fjellnatur opp til Fagervatn, strekningens høyeste punkt. Gjør et stopp på Rallarkaféen, som serverer sluskesuppe, før det bærer utfor mot Kleivagjelet og ned til Flåm.
www.rallarvegen.no

Sykle «Himmelblå» Kystriksvei, Nordland

Strekning: Brønnøysund–Sandnessjøen–Brønnøysund
Langs Helgelandskysten ligger Norges største skjærgård, hvor også øya Ylvingen fra tv-serien Himmelblå er å finne. Turen tar utgangspunkt i Brønnøysund. Ta en avstikker til Torghatten. Hurtigbåten bringer deg deretter via Ylvingen til Vega, som står på UNESCOs verdensarvliste. På andre siden av øya går det båt videre til Herøy. En rekke bruer tar deg videre til Dønna, kjent for sin store havørnbestand. Fra fergestedet Bjørn tar du ferge til Sandnessjøen og De syv søstre. Du sykler sørover langs RV 17 til Alstahaug (Petter Dass' domene), og tar ferge fra Tjøtta til Forvik. Deretter bærer det langs Vevelstadsundet og ferge til Horn, hvor du har en lett tur tilbake til Brønnøysund.
www.visithelgeland.com

Sykle Mjølkeveien, Oppland

Strekning: Rundtur på Stølsvidda, eller på langs fra Golsfjellet til Fagernes
På fjellplatået mellom Valdres og Hallingdal finner du et av landets mest aktive setermiljøer, hvor du kan sykle milevis på flotte fjellveier og ha strålende utsikt til Jotunheimen og Hemsedalsfjella. Området kalles også Stølsvidda, og ligger i 850 til 1050 meters høyde. Skiltingen er god, og takket være fine turkart for Vestre Slidre kan du sykle på kryss og tvers i dagevis. Det er få stigninger og fine grusveier, med noen få spennende unntak. Det er lurt å bestille overnatting på forhånd, men du kan også kjøpe ferdigpakket tur fra Norske Bygdeopplevelser. Ta med bade- og fiskesaker!
www.valdres.no, www.norske-bygdeopplevelser.no

Sykle i Dovrefjell og Rondane, Oppland/Hedmark

Strekning: Hjerkinn-Dovre
I denne høyfjellsnaturen kan du skue mot Dovre og Rondanes fjelltopper. Spesielt flott er turen gjennom Grimsdalen og dens flotte setergrender. Ta gjerne en avstikker på Snøheimveien inn mot Snøhetta, hvor du også kan se moskus (NB: Gå ikke for nær).
Fra Hjerkinn går det i lette tråkk langs RV 29. Det er lite trafikk. På Sletten Fjellgard og vandrehjem har du et fint utgangspunkt for en sykkeltur rundt Einunndalen, en spesielt vakker og aktiv seterdal i høyfjellsterreng (Obs: Tung stigning opp!). Denne turen fortsetter videre via Folldal og til Fallet, hvor du svinger av mot Grimsdalen. I elven Grima kan du fiske. Ta gjerne avstikker til Tollevshaugen setergrend, før du kommer til Grimsdalshytta. På den andre siden av fjellet suser du ned til Dovre.
www.fjelltur.no/folldal

Sykle Oslofjorden, Østfold/Vestfold

Strekning: Son–Jeløya–Horten–Stavern
Oslofjorden er et område med mange muligheter, og en fin start kan være Sonsveien stasjon. Herfra svinger du ned til idylliske Son og videre til Moss og herregårdslandskapet ute på Jeløya. Ferga bringer deg over fjorden til Horten, og du følger Kystrute 1. Denne er en del av North Sea Cycle Route, som strekker seg rundt hele Nordsjøbassenget – 6000 km gjennom syv land. Du sykler langs fjorden i vakker løvskog og kommer innom Midgard historiske senter og Borre nasjonalpark. Gjør også en stopp ved Munchs hus og brygga i Åsgårdstrand, før du fortsetter til den populære Ringshaugstranda. Turen går videre til bilfrie Veierland og derfra til Sandefjord, Kaupang og Larvik, før du kan nyte turen til det sommerlige Stavern.
www.northsea-cycle.com, www.visitmoss.no, www.visithorten.com

Sykle Mjøstråkk, Oppland/Hedmark

Strekning: Lillehammer–Hamar-Gjøvik
Den gamle hjuldamperen Skibladner binder Mjøsbyene sammen. Det samme gjør Mjøstråkk, som er en skiltet sykkelrute rundt Norges største innsjø. Østsiden er mest interessant, og turen starter naturlig nok i OL-byen fra 1994. Her står severdighetene i kø, blant annet Sigrid Undsets Bjerkebekk. Følg Mjøstråkk til Moelv og Ringsaker, hvor du kan besøke Prøysenstua. Deretter går turen til Brumunddal og følger Mjøsa i vannkanten helt inn til Domkirkeodden og Hamar. Herfra bringer Skibladner deg over til Gjøvik (kun i sommerferien). Følg den hyggelige strandpromenaden, før du nyter roen under de store trærne på Gjøvik gård.
www.skibladner.no, www.lillehammer.com, www.turistinnlandet.no, www.hamarregionen.no

Sykle på Jæren, Rogaland

Strekning: Egersund–Stavanger
Området ved Brusand tiltrakk seg fra slutten av 1800-tallet en rekke billedkunstnere på grunn av det særegne lyset og landskapet. Du følger Nordsjøruta og kan starte fra Egersund eller Ogna på Jærbanen. Turen følger delvis den gamle Kongeveien og du kommer forbi Varhaug gamle kirkegård og ned til Obrestad gamle havn og fyr. Gjør også et stopp på Hå gamle prestegård, og ta av til Friluftshuset og Norges lengste sandstrand, Orresanden. Turen fortsetter forbi Sola til Tananger og den populære Vistestranda, før du ender ytterst på Stavangerhalvøya ved Tungenes fyr. I Stavanger er et besøk i Oljemuseet og den hvite trehusbebyggelsen i Gamle Stavanger obligatorisk.
www.northsea-cycle.com

Sykle langs Telemarkskanalen, Telemark

Strekning: Skien - Dalen
Her har du valget mellom en hyggetur eller en kraftutfoldelse. Med kanalbåten fra Skien sluser du deg opp og inn i Telemarks steile natur til enden av Bandaksjøen. Der ligger eventyrhotellet Dalen hotel. Tilbake sykler du på mindre trafikkerte veier, inkludert et par skikkelige klatringer, før det går lettere fra Fjågesund. En enklere variant, som passer for hele familien, er å starte turen fra Lunde – et togstopp på Sørlandsbanen. Derfra kan du sykle den særs trivelige gamleveien til Hogga sluser og Fjågesund, og bli med båten ned de mange slusene til Ulefoss. Tilbake sykler du kulturstien forbi Eidsfoss. Vrangfoss er mest imponerende med en høydeforskjell på 23 meter. Båten bruker en time å forsere de fem slusetrinnene. Det er to avganger per uke fra Skien til Dalen, mens kanalbåten går daglig mellom Akkerhaugen og Lunde. Eget sykkeldekk.
www.visittelemark.com

Sykle Numedal, Buskerud

Strekning: Geilo (Ånevatn)-Kongsberg
Turen starter på Geilo. Husk å ta med varmt tøy, for du skal over tre fjelloverganger. Lettere blir det hvis du får skyss til Ånevatn. Da starter du på toppen, og det går for det meste utfor hele veien. Du følger den hyggelige Smådøldalen i flott fjellnatur over til Kirkebygda. Her får du panoramautsyn over Uvdal og Hardangervidda i vest, og kan besøke Uvdal stavkirke. Numedal er kjent for sine mange stavkirker og bygdetun, noe som gjør turen kulturhistorisk ekstra interessant. I Rødberg ligger Kraftverket Nore 1, en gang verdens største kraftverk. Turen fortsetter til Nore. og derfra på stille parallellveier forbi solsvidde stuer til Rollag, Flesberg og til slutt Kongsberg – Sølvbyen grunnlagt i 1624, og som i 1770 var Norges nest største by etter Bergen.
www.numedal.net/numedalsruta, www.visitmiddelalderdalen.no

TIPS OSS!

Sykle Ona fyr og Atlanterhavsvegen, Møre og Romsdal

Strekning: Molde-Kristiansund
En av verdens vakreste veistrekninger snor seg fra bro til bro langs kysten av Romsdal og Nordmøre. Og når det ikke er bruer å oppdrive, er fergeturene en opplevelse i seg selv. Husk å prøve Møre og Romsdals Fylkesbåtar sin spesialitet: Svele. Først stopp etter Molde er Oterøya, før du svinger over til Midøya og videre til Dryna, Harøya og Finnøya. Helt ytterst besøker du det kjente Ona fyr, en idyll midt i havgapet. Fra Aukra går turen til fiskeværet Bud, et sted med mye spennende historie. Turen avsluttes på Atlanterhavsveien, hvor du sykler i ett med hav og himmel, før det bærer over Averøya til Kristiansund.
www.visitmolde.com, www.atlanterhavsveien.no, www.visitkristiansund.com

Bakrunn for utvalget
Utvalget av ruter er gjort i samarbeid med Syklistenes Landsforening (SLF), som over lengre tid har testet ut sykkelturer over hele landet.
Utvalget er blant annet basert på kriteriene variasjon, tilgjengelighet, tilgang på mat og overnatting samt at biltrafikk ikke er alt for sjenerende.
Vi takker spesielt fagkonsulent Sissel Jenseth for bidraget til denne artikkelen.
For mer informasjon om turene, sjekk SLFs hjemmesider www.syklistene.no. Her får du gode råd og svært inngående tips om alt som har med sykling i inn- og utland å gjøre.

Alle turene er også beskrevet i bøkene Sykkelferie i Norge og Sykkelturer i Oppland og Hedmark.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.