*Nettavisen* Nyheter.

Norges dobbeltspill om rakettforsvar

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Offisielt var Norge imot USAs rakettskjold, men Wikileaks-dokumenter viser at tonen var en annen overfor amerikanerne.

Lekket kommunikasjon mellom Den amerikanske ambassaden i Norge og Washington gir inntrykk av at Stoltenberg-regjeringen hadde en annen holdning i samtaler med amerikanerne enn den de uttrykte offisielt, skriver Aftenposten som har fått tilgang til Wikileaks dokumenter.

Avsløringen kommer etter en rekke Wikileaks-artikler der Aftenposten blant annet har skrevet at utenriksminister Jonas Gahr Støre var mislikt av amerikanerne. Støre har tatt det som et komplement og forklart dette med at USA blant annet ikke likte hans skepsis til nettopp rakettskjoldet.

Imot rakettskjold
I Soria Moria-erklæringen fra 2005 forpliktet regjeringen seg til å «arbeide for å skrinlegge dagens planer for rakettforsvar».

En slik holdning liker selvfølgelig ikke amerikanerne som jobbet hardt med å endre norske holdninger.

I juni 2007 møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre den amerikanske ambassadøren Benson K. Whitney. Under møtet skal Støre, ifølge Whitneys korrespondanse med Washington, ha avvist at Soria Moria-erklæringen var et problem.

Ikke så imot rakettskjold
«Støre ser ikke Nato-aktivitet for rakettforsvar som et reelt problem for Regjeringen».

I 2008 sa daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til media at Norge tviler på behovet for rakettforsvar, men at et slikt forsvar tvert imot kan øke faren for et våpenkappløp.

Kort tid etter sa daværende statssekretæren Raymond Johansen i Utenriksdepartementet til ambassadør Whitney at det kunne bli et skifte i norsk politikk hvis Nato gikk inn for rakettforsvar slik at alle Nato-landene fikk beskyttelse.

Veldig imot rakettskjold
Noen uker senere sa SV-leder Kristin Halvorsen til Bergens Tidende at «Det er viktig at Norge ikke signaliserer at slaget er tapt, men at vi prøver å finne nye veier for hvordan vi skal unngå denne rustningsspiralen». Hun sa også at det ikke spiller noen rolle om rakettforsvaret ble etablert i regi av USA eller Nato.

Kort tid etter, i august 2008, besøkte USAs Nato-ambassadør Kurt Volker Norge. Her sa Støre at han var skeptisk til rakettforsvaret, mens statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet sa at motstanden skylles innenrikspolitiske forhold i Norge.

For rakettskjold
I august 2009 sa Støre til Obamas nye Nato-ambassadør Ivo Daalder at Norge aksepterte rakettforsvar av Nato, og påpekte også at det hastet for å møte faren fra Iran. Da hadde strategien for et rakettforsvar blitt endret

I 2010 sa Barack Obama at Nato nå er enige om et rakettforsvar og at Russland er invitert til å være med.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.