*Nettavisen* Nyheter.

Norges dyreste jordbær

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Dominik tar blodpris, men går nesten alltid tom.

12.06.12 19:53

ST.HANSHAUGEN OSLO (Nettavisen): Det er sommer (nesten) sol og fellesferien nærmer seg. For mange nordmenn betyr dette velfylte skåler med søte og saftige jordbær. Men det koster. I hvert fall hvis du skal ha norske bær.

Nettavisen skrev mandag at de norske jordbærene koster opp mot 65 kroner kurven i matvarebutikkene, mens de utenlandske bærene selges for 10 kroner kurven. Mange lesere lot seg provosere og mente prisen var altfor stiv.

Har du sett dyrere jordbær? Kontakt Nettavisen journalist Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

85 kroner kurven
En rask tur til delikatessebutikken Gutta på Haugen i Oslo bekrefter at betalingsviljen for dyre jordbær absolutt er tilstede.

- I dag tar vi 85 kroner kurven for norske jordbær av typen korona, og de selger vi mye av, opplyser Dominik Biskup hos Gutta på Haugen til Nettavisen.

Ifølge Biskup er det flest eldre mennesker som går for de dyreste bærene. Studenter derimot, kjøper polske eller belgiske jordbær til 29.90 per kurv.

- Men det er en stor forskjell, mener norskpolakken, og trykker de norske bærene til sitt bryst.

- De er søtere, mer smakfulle og mye saftigere. Dessuten er de ikke dyrket frem i drivhuset slik mange av de utenlandske er. Innkjøpsprisen vår på norske jordbær er 45 kroner per kurv, så det kan fort bli dyrt svinn dersom vi ikke får solgt ut alt, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Hundre kroner kurven
- Men 85 krone kurven? Er det ikke dyrt?

- Jo, det er ganske dyrt, men da vi fikk inn de første norske jordbærne for et par uker siden kostet de 99 kroner kurven, sier han.

Biskup håper på sol og varme i ukene fremover, noe han mener vil senke prisene på norske bær.

- Bra vær med varmt klima og mye sol vil senke jordbærpisene. I tillegg merker vi at volumet øker betraktelig når sola titter frem. Derfor vil vi heller selge mye bær billig, enn få bær dyrt, sier han.

- Tror du det finnes dyrere norske jordbær enn de dere selger?

- Nei, ikke som jeg kommer på. 85 kroner er en stiv pris. Mange av kjedene selger nok litt billigere siden de har mulighet til å kjøpe større volumer og presse prisene mer enn oss, sier han.

Sen sesong
Det som kunne blitt en rekordtidlig sesong for norske jordbær, ble utsatt på grunn av en kald april. Totalt er sesongen omlag ti dager forsinket.

- Årets første jordbær er om lag ti dager forsinket på grunn av en kald april, sa jordbærbonde Geir Joa fra Sola på Nord-Jæren til Nationen like før 17. mai.

Da han endelig kunne by på årets første jordbær, var utsalgsprisen om lag 130 kroner kiloen.

Ifølge flere jordbærbønder er sesongen ventet å være full jordbæraktivitet om to ukers tid.

Hvor mye er du villig til å betale for en kurv med norske jordbær?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.