*Nettavisen* Nyheter.

Norges elbil-satsing får ros i USA

TO PROSENT av bilene i Norge går på elektrisitet. Det er én prosent mer enn i Nederland, som har den nest største andelen av elbiler i verden. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Ingen land i verden er i nærheten av Norge når det gjelder elbiler.

NEW YORK (Nettavisen): «I en tid hvor Volkswagens utslippsskandale har avslørt ulempene med Europas tunge avhengighet av dieselbiler, har Norge blitt et globalt forbilde for hvordan man skal få befolkningen til å omfavne elektriske kjøretøy, et eksperiment som tiltrekker seg oppmerksomhet fra forskere og politikere fra hele verden», skriver New York Times.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

USAs største avis har besøkt Norge for å lære mer om dennorske elbilsuksessen.

«Ingen andre land kan måle seg med Norges andel av helelektriske biler. Selv om det fremdeles bare er to prosent, er dette tallet det dobbelte av nummer to, Nederland, og det vokser raskere enn noe annet sted i verden. Mer enn en femtedel av nye biler som kjøpes i Norge er elbiler», fortsetter New York Times.

- Hvis det er noen som skal bruke elektriske kjøretøy, er det Norge. Det er et land med ren energi, sier Julian Marshall, som er professor i miljøvennlig ingeniørvitenskap ved Universitetet i Minnesota.

Med «ren energi» sikter Marshall til at det meste av elektrisitetsproduksjonen i Norge kommer fra vannkraftverk, mens det fremdeles er mest vanlig med kull, olje og naturgass i andre deler av verden.

Et land som får hoveddelen av sin energi fra et kullkraftverk vil ikke oppnå den samme miljøgevinsten med elbiler som Norge gjør.

New York Times påpeker også at Norges miljøvennlige satsing på elbiler er bemerkelsesverdig fordi vi også er en av verdens største innenfor olje- og naturgassproduksjon.

Tidligere var målsettingen i Norge at man skulle ha 50.000 elbiler på veiene innen 2017, men i september var antall helelektriske biler allerede oppe i 66.000.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.