RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges EM-drøm nesten i grus

ULLEVAAL STADION (vif.no): Vålerengas Jarl André Storbæk spilte 85 minutter for Norge som tapte 1-2 hjemme mot Tyrkia i lørdagens EM-kvalifiseringskamp. Erik Hagen ga Norge en drømmestart med sitt brassespark, men en stor tabbe av Håkon Opdal fikk Tyrkia inn i kampen igjen. Dermed skal det mye til om Norge når sommerens EM-sluttspill.

Kampen startet på best mulig måte for Norge, da tidligere VIF-spiller Erik Hagen scoret et fantastisk mål etter 12 minutter. Et langt innkast fant Hagen i boksen, han brystet ballen opp og brasseparket den forbi en sjanseløs keeper.

Opdal-tabbe
Keepertabber og Tyrkia har vist seg å gå som hånd i hanske for Norge i denne kvalifiseringen. I 2-2 kampen på nøytral bane i Frankfurt i vår, var det to store keepertabber av Thomas Myhre som gjorde at Norge ikke tok seieren. Denne kvelden var det hans erstatter etter den gang, Brann-keeper Håkon Opdal som forærte Tyrkia et altfor billig mål. Lillestrøm-spiller Bjørn Helge Riise ble for puslete i en duell på midten, og Emre fikk enkelt passere. Fra 30 meter fyrte han av, og skuddet føyk forbi Opdal, som så hele utgangen på skuddet, og var veldig feilplassert.

Kvarteret etter pause kunne ikke Opdal forhindre Tyrkia å ta ledelsen, etter at Nihat hadde gjort en god prestasjon like utenfor Norges straffefelt. Han tok ned ballen, snudde seg raskt og satt et velplassert skudd til side for Opdal.

Sene bytter
Dermed måtte Norge frem og jage, men det ville seg ikke helt for de i rødt. Profiler som John Arne Riise (Liverpool), John Carew (Aston Villa) og Morten Gamst Pedersen (Blackburn) spilte ikke på det nivået vi har vært vant å se de i høst for landslaget, og Tyrkia kunne drøye tid og for det meste kontrollere de lange pasningene mot Norges spisser. Norge spilte med liten oppfinnsomhet, og klarte aldri å skikkelig bryte gjennom et kompakt tyrkisk forsvar.

I jakten på utligning, som ville gitt Norge et kjempegodt utgangspunkt foran siste kamp på onsdag, ble Vålerengas Jarl André Storbæk, som igjen spilte en solid kamp på Norges høyreback, erstattet av Tromsø-spiller Sigurd Rushfeldt fem minutter før slutt. Det kan hende landslagssjef Åge Hareide burde tatt grep tidligere i kampen, og byttene i kampen kom lovlig sent i en periode hvor Norge var avhengige av scoring.

For å nå EM må Norge nå ha hjelp av Bosnia, som møter nettopp Tyrkia borte i siste runde. Bosnia har ingenting å spille for, men de må ta poeng mot Tyrkia samtidig som Norge slår Malta borte om det norske laget skal på besøk til Sveits og Østerrike neste sommer.

Skuffet Hareide
Landslagssjef Åge Hareide var naturlig nok meget skuffet etter kampen, og selv om drømmen om EM ser ut til å være langt unna nå, nekter han å gi opp håpet.

- Det er klart vi er enormt skuffet etter dette tapet. Vi kom ikke i gang, selv om vi visste at uavgjort ville satt oss i førersetet med hensyn til EM-plassen. Nå må vi mobilisere maksimalt mot Malta, og prestere optimalt der, sa han til TV2 etter kampen.

- Under har skjedd tidligere, og vi får be til høyere makter om at Bosnia gir oss en hjelpende hånd på onsdag, så skal i alle fall vi gjøre vårt beste for å slå Malta.

Norge kom aldri i gang etter pause, og etter at Tyrkia tok ledelsen slet de røde med å skape nok til å få et viktig uavgjort-resultat.

- Jeg tror det spredde seg en nervøsitet i laget, og vi fikk ingen rytme i spillet vårt, og klarte ikke å sette spillet som vi ønsket, forklarer Hareide.

Han var også åpen for at han mulig burde gjort endringer på det norske laget tidligere, i jakten på det ene målet som ville gitt Norge et godt utgangspunkt foran Malta-kampen.

- Jeg burde kanskje gjort endringer tidligere, men håpet var at spillere som kjente hverandre ville finne tilbake til det de har gjort før, og at det ville frigjøre energi når vi måtte prestere, men i dag lykkes vi dessverre ikke. Det kollektive sviktet i dag, og det må alle, inkludert meg selv ta ansvar for, avsluttet Hareide.

Norge – Tyrkia 1-2 (1-1)
EM-kvalifisering, Gruppe C, Ullevaal Stadion 17.november, 23.783 tilskuere

Mål: 1-0 Erik Hagen (12), 1-1 Emre (31), 1-2 Nihat (60)

Gule kort Norge: Kristofer Hæstad

Norges lag: Håkon Opdal – Jarl André Storbæk (Sigurd Rushfeldt inn 85), Erik Hagen, Brede P. Hangeland, John Arne Riise – Bjørn Helge Riise, Alexander Tettey, Kristoffer Hæstad (Per C. Skjelbred inn 69) – Steffen Iversen (Thorstein Helstad inn 84), John Carew, Morten Gamst Pedersen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere