RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges flotteste jule-vindu?

Sist oppdatert:
Vi kårer Norges flotteste julevindu. Send inn bilde av ditt vindu og vinn reklameplass. Disse nissene har danset siden 1955. Se video.

Send inn bilde av ditt vindu tips@iOslo.no

(iBergen.no): Helt siden midt på 50-tallet har barn i Bergen strømmet til det samme vinduet utenfor varehuset Sundt for å se på Sundt-nissene. Foreldre som selv vokste opp med nissene som et like sikkert juletegn som juletreet, har tatt med sine barn og nå kommer de med barnebarna.

Geir Kaland, senterleder for Sundt i Bergen, forklarer.

- De første nissene debuterte i 1955 eller -56. Da ble de plassert i ett av utstillingsvinduene, og hadde show for barna i ukene før jul. Dette var svært populært. Uheldigvis pensjonerte nissene seg tidlig, og de var vekke fra bybildet i flere år, forteller Kaland til iBergen.no.

Nissene tilbake
Akkurat når pensjoneringen skjedde er også usikkert, men i 1996 bestemte Kaland sammen med resten av Sundt-senteret at nissene måtte tilbake i vinduene. I tillegg kom det flere henvendelser fra publikum, som savnet nissene i vinduene.

- Nissene i vinduene skaper god stemning og er veldig populære blant barna. Vinduene er også en viktig del av profileringen av huset totalt, og så stor attraksjon som nissene er, følte vi at de måtte komme tilbake, forteller Kaland.

- Taper dere ikke penger på å ha nissene i vinduet fremfor å profilere varer fra butikkene?

- Så lenge Sundt går så bra som det gjør, må vi tro på at det vi gjør er noenlunde riktig. En vet aldri nøyaktig svaret på dette, men vi føler det bidrar, forteller Kaland.

Overraskelser til barna
Etter danseshowet venter det overraskelser til barna inne på senteret. Der sitter selveste nissefar og deler ut godterier.

I år er det elever ved Katedralskolen som sørger for underholdningen i Sundt-vinduene.

- Det er fem elever ved videregående skole som har tatt på seg oppdraget. De har får betalt for perioden de jobber, forteller Kaland til iBergen.no.

Elevene tar oppdraget gjennom skoleprosjektet Ungdomsbedrift (Ub) og firmaet de har opprettet heter Nissey Tunes UB.

- Det er kjekt å være med, spesielt når vi ser hvor kjekt det er for barna, sier Lene Steinsbu og Christoffer Huun til iBergen.no.

De var for anledningen Sundt-nisser da vi møtte opp for juleshow og du kan se intervjuet med dem på videoen.

Designerne raser

- Det er for mye plast og for mye fjas. Julen er blitt disneyfisert med innslag av coca-cola, klager fagdirektør Iacob Heiberg i Norsk Form, stiftelsen for Design og Arkitektur i Norge.

En rask tur ut i hovedstaden gjør det ikke spesielt vanskelig å gi formgiveren rett. I den grad det er noe iøyenfallende juledekor i Oslo er det overfladisk og av plast. Vi har lagt ut en del gode og en del dårlige eksempler på å skape julestemning i det offentlige rom fra Bergen og Oslo.

Hvordan er det på ditt hjemsted? Dersom du har laget et forseggjort butikkvindu så send et bilde til oss, ta den gratis PR'en det gir og vinn i tillegg reklameplass på iBergen.no og iOslo.no

sammen med Iacob Heiberg finne ut hvem som har laget Norges fineste julevindu.

Har du sett et vindu du liker godt så send det til oss med navn på butikken og blir den butikken vinneren vanker det en premie på innsenderen også.

Under kan du skrive navn på den butikken som har det vakreste vinduet der du bor.

Synes du vi pynter for mye til jul? Si din mening under.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere