Gå til sidens hovedinnhold

Norges første kronprinsbryllup

80 år siden Olav og Märtha giftet seg.

(SIDE2): 21. mars var det 80 år siden Norge så sitt aller første kronprinsbryllup på over 340 år. Sist gang var brudeparet Christian den fjerdes søster, Anna, og Maria Stuarts sønn, Jacob 6. av Skottland - og bryllupet ble feiret i Oslo Ladegaard.

Olav og Märtha var søskenbarn. Märtha var datter av prins Carl av Sverige og prinsesse Ingeborg av Danmark - og var dermed også prinsesse av Sverige. Olavs far Haakon var broren til Ingeborg, og det er altså den forbindelsen som gjør dem til søskenbarn.

Se bilder fra bryllupsdagene nederst i saken!

Hemmelig forlovelse
Olav og Märtha kjente hverandre fra barnsben av, men det var først som voksne tenåringer at de falt for hverandre.

De to ble hemmelig forlovet i 1928, under OL i Amsterdam der den gang kronprins Olav konkurrerte i seiling. Ingen fikk nyss i begivenhetene, og da Olav reiste inkognito til Stockholm med nattoget i januar 1929 - kom det som en gledelig overraskelse på både Norge og Sverige da en kongelige forlovelsen ble offentliggjort den 14. januar.

- Dette var ikke noe fornuftsekteskap, men gjensidig og ekte kjærlighet, har kong Olav sagt ved en anledning.

Forbindelsen var svært populær, både fordi det åpenbart dreiet seg om det man på den tiden kalte et inklinasjonsparti og fordi alliansen bidro til å lege sår som fortsatt eksisterte etter unionsoppløsningen 24 år tidligere, skriver kongehuset på sine nettsider.

Kort tid
I rett kongelige etikette er det gjerne en kort forlovelse som gjelder - bare noen måneder er satt av til forberedelsene. Det var det også i Olav og Märthas tilfelle - snaue to og en halv måned etter offentliggjøringen skulle bryllupet stå.

Men det ble ingen mindre feiring av den grunn og markeringene dagene i forkant var mange i både Norge og Sverige. Paradegaten Karl Johan ble pyntet fra topp til tå i dagene før prinsesse Märtha ankom Oslo før bryllupet - og da hun ankom Østbanehallen sto kronprinsen og ventet på henne.

Langs Karl Johan sto isobelisker – søyler av is – og mange bygg og gater var pyntet med flagg og banner. I tre timer dro brudeparet omkring i byen, og Märtha fikk hils på det norske folk som fylte gatene.

På kvelden ble det holdt ball på Slottet.

Stor dag
Vielsen, forrettet av biskop Johan Lunde, i Vår Frelses kirke startet klokken 12, og kirken var stappfull av gjester - hele 1600 var invitert fra inn- og utland. Parets nærmeste familie på hver side og venner på begge sider var invitert til festlighetene, samt offisielle myndigheter, utenlandske diplomater og mange fremtredende borgere invitert. Forsvaret skal ha vært særlig godt representert. Men øvrige kongehus var ikke representert som det har blitt vane for i de senere årene.

Brudekjolen
Prinsesse Märthas brudekjole var i hvit sølvlamé med fire meter langt slep, brodert med liljer, prydet med perler og paljetter og slør i gammel brüsselknipling, nesten like langt som slepet.

Sløret ble holdt sammen av et diadem av oransjeblomster med en liten myrtekrone på toppen. Brudebuketten var i hvite liljer - senere kjent som «Märthaliljer».

Seks uker
Utenfor kirken ventet titusener av mennesker som hadde fulgt vielsen gjennom høyttalere. Fra Akershus festning ble det avfyrt 42 skudd - en dobbelt kongesalutt.

200 gjester var invitert til bryllupslunsjen på Slottet etter vielsen, og på ettermiddagen vinket de Olav og Märtha farvel på Østbanehallen der de startet sin seks uker lange bryllupsreise med tog. Reisen gikk til Frankrike, Cannes og Paris, og deretter til et av Olavs yndlingssteder - Appleton House i England.

I bryllupsgave fikk paret som kjent Skaugum - som i ettertid har vært hjem for både Harald og Sonja, og nå Haakon og Mette-Marit.

Kilde: Kongehuset.no, Wikipedia, NRK

1773

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør på Cyber Monday