Gå til sidens hovedinnhold

Norges første rundkjøring til sjøs

Ålesund (NTB): Norges største rundkjøring er 450 meter i diameter, men usynlig for det blotte øye: Den er en del av skipsleia sør for Karmøy.

Den nye rundkjøringen blir derimot å finne på sjøkartene - og forhåpentligvis i bevisstheten til loser, skippere og andre sjøfarende. Den er en del av et nytt såkalt trafikkseparasjonssystem i Skudenesfjorden i Rogaland.

- Det er et veisystem på sjøen hvor fartøy må ivareta regler om fartsretning ved innseiling, utseiling og kryssing av farleden. Dette gir en mer forutsigbar organisering av trafikken i Norges mest trafikkerte farvann, sier regiondirektør John Erik Hagen i Kystverket Vest.

Det betyr i klartekst at seilingen blir mer enklere, mer effektiv og mer oversiktlig. Dermed blir jobben lettere for sjøtrafikksentralen på Kvitsøy, og sikkerheten ivaretas bedre.

- En mer styrt trafikkavvikling langs de nye korridorene betyr at det blir færre fartøyer som skjærer farvannet i ulike vinkler og som uventet møter andre fartøyer, forklarer Hagen.

I 2011 registrerte sentralen på Kvitsøy 122.000 skipsbevegelser og grep inn over 3.500 ganger for å avklare ulike trafikksituasjoner. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis