Norges fremste forretningskvinne

Foto: Pal Rodahl 47_90521566 (Marine Harvest)

Kvinnen som i dag fikk sparken av John Fredriksen kan kalles Norges fremste forretningskvinne.

24.03.10 14:21

Åse Aulie Michelet (57) har en lang karriere med toppstillinger i norsk næringsliv.

I hennes periode som sjef for Marine Harvest har selskapets verdi steget med rundt åtte milliarder kroner, men det hindret henne ikke i å få sparken på dagen, som lyn fra klar himmel.

Les saken: Fikk sparken Fredriksen

Åse Auli Michelet begynte som farmakolog i Nycomed i 1978, og arbeidet seg oppover til å ende opp som toppsjef i Amersham Health AS da den norske suksessbedriften ble solgt til utlandet. Før hun begynte i John Fredriksens havbruksselskap var hun endog toppsjef i GE Healthcare AS og ansvarlig for hele den globale produksjonen til det amerikanske helsekonsernet.

Da hun ga seg som toppsjef hadde GE Healthcare rundt fem milliarder kroner i omsetning, og et overskudd på to milliarder kroner.

Du kan se hennes karriere her: CV

Ble headhuntet
Til verdens største oppdrettsselskap Marine Harvest ASA ble Åse Aulie Michelet headhuntet da den forrige sjefen, Atle Eide, gikk av etter svake økonomiske resultater. Hun kom til et styre hvor hennes gamle sjef i Nycomed, Svein Aaser, var styreformann.

Marine Harvest kontrolleres av John Fredriksen, og er en internasjonal oppdrettsgigant med 14,5 milliarder kroner i omsetning i 2009 - og et overskudd på 1,3 milliarder kroner.

I de senere år har Aulie Michelet også fått mange styreverv. Blant de mest betydelige er vervene som styremedlem i Yara og Orkla ASA.

Ukeavisen Ledelse, som har gjennomgått norske topplederes egenskaper basert på en rekke kriterier, har Åse Aulie Michelet som en av sine favoritter - kun overgått av Olav Thon, Rune Bjerke og Jonas Gahr Støre - og i særklasse den kvinnelige lederen med best score.

Du kan lese hele rangeringen her:Toppsjefen.

Men i dag var det altså slutt på tålmodigheten til styret i Marine Harvest ASA.

Foreløpig er informasjonen om bakgrunnen meget sparsommelig, og hovedpersonen selv karakterer beskjeden som overraskende. Det er den også for aksjemarkedet. I Aulie Michelets periode har børsverdien av Marine Harvest økt fra vel 10 til 18,2 milliarder kroner.

Du kan følge aksjekursen liv her:Marine Harvest

Likevel må konsernsjefen gå på dagen, sparket ut av et styre som består av personer John Fredriksen og hans høyre hånd, Tor Olav Trøim, har håndplukket.

Blant styremedlemmene er to andre profilerte forretningskvinner: Celina Midelfart og Cecilie Astrup Fredriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.