RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges fremste nyhetsmann

Foto: Knut Falch (Scanpix)
Sist oppdatert:
Norge har mistet landets fremste nyhetsmann.

Blant folk flest var kanskje Bjarne Berg (59) relativt ukjent, hvis man da ikke regner med de svømmeinteresserte som husker den norske storsvømmeren fra 70-tallet.

I pressekretser, derimot, nøt Bjarne Berg stor respekt. Få andre har påvirket den norske nyhetsjournalistikken mer de siste 20 årene.

Berg begynte sin karriere som sportsjournalist og deskmann i Dagbladet, men det var i Bergens Tidendes storhetstid på midten av 1980-tallet at Berg skapte seg et navn.

Berg var sentral i den såkalte Lorentzen-saken og flere andre nyhetssaker som ga avisen Narvesen-prisen og et rykte for kritisk og undersøkende journalistikk. I kretsen rundt Bjarne Berg fant vi folk som Anders Magnus, TV 2s senere nyhetsredaktør Kjell Øvre-Helland og Davy Wathne – for å nevne noen.

Som avismann var Bjarne Berg kjent for et stort kildenett innenfor alle deler av det norske samfunnet. Han var en mester i å få ut opplysninger som satt dypt og kunne blant annet avsløre tiltalen mot Arne Treholt før den var offentlig takket være godt kildearbeid.

Ofte var Bjarne Berg hardt arbeidende i bakgrunnen der andre fremsto som forfattere i avisen. Det passet Berg helt utmerket, han var først og fremst en teamarbeider, men en drivende sådan.

Da TV 2 etablerte seg, tok Bjarne Berg med seg en håndplukket krets fra Bergens Tidende og begynte det møysommelige arbeidet med å bygge opp en nyhetsredaksjon som skulle konkurrere mot selveste NRK og Dagsrevyen.

Det ble et langt løp, men TV 2 lyktes. Stikkord er nye grafikkløsninger, «værdamer», kjente nyhetsprofiler som Vår Staude, og en organisasjon som var mye raskere på foten enn NRK. I flere store hendelsessaker var det lille TV 2 som fremsto som frisk og nyskapende. Bjarne Berg har uten tvil mye av æren for TV 2s nyhetsvirksomhet i disse viktige årene. Samtidig innførte Bjarne Berg en hardslående og kontant journalistikk som fornyet tv-journalistikken her i landet.

Det som særpreget Bjarne Berg mer enn de fleste andre av hans kolleger, er viljen til nytenkning. Berg lette konstant etter forbedringer og løsninger. Han kunne være uforsonlig og uredd, men han var også sjenerøs og sine venners venn. Og så hadde han helt unike evner til å skape internasjonale kontakter.

Dette ble viktige egenskaper i Bjarne Bergs siste jobb som toppleder i det internasjonale tv-grafikk-selskapet Vizrt. Fra Nøstet i Bergen skaffet selskapet seg oppdrag for verdens største tv-selskaper. Grafikken fra Vizrt preget valgsendinger og viktige sportsarrangementer over hele verden. Det er en rimelig påstand at ingen norske pressefolk i historien har hatt et bredere kontaktnett på høyere nivå enn Bjarne Berg i egenskap av Vizrt-direktør.

De siste årene dyrket Bjarne Berg sin hobby som sportsinteressert. Sammen med en gjeng venner skapte han investorselskapet Hardball, som ga Brann mulighet til å kjøpe toppspillere og ta seriegull for første gang på over 40 år.

Bjarne Berg er sønn av den legendariske, kristne redaktøren Arthur Berg i Dagen. Det hindret ikke sønnen i å bli europamester i hurtigdrikking av øl. Det sier mye om den gamle hedersmannen Arthur Berg at han aldri la vekt på hva folk flest mente om sønnens atferd, men at sto som en klippe for sønnen da det blåste som verst. Det var dyp gjensidig respekt mellom den gamle konservative kristenredaktøren og hans yngre samfunnsstormende sønn.

Dette var egenskaper Bjarne Berg arvet. Han gikk sin egen vei og lot folk snakke. Bjarne Berg var en nyhetsmann av gammelt, godt kaliber. Norge har mistet mannen som gjorde fjernsyn til et viktigere nyhetsmedium.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere