RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges gylne tabbe

Sist oppdatert:
Norge kunne tjent milliarder på rekorddyrt gull.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

For fire år siden solgte Norges Bank 33,5 tonn gullbarrer på det internasjonale gullmarkedet i London. Det salget «kostet» oss flere milliarder.

NA24 - din næringslivsavis

Gullprisen opplever nå tidenes himmelferd, men sentralbanken får ingen glede av det.

Kraftig prisøkning
Det eneste gullet som banken ikke kvittet seg med var syv barrer til utstillingsformål, som hver veier 12,67 kilo, og 3 ½ tonn gullmynter. Disse var med på «gulltransporten» til England ved krigsutbruddet i 1940.

- Vi tenkte på symbolverdien, og det er derfor disse myntene og gullbarrene som antakeligvis er fra «gulltransporten» skal beholdes, sa daværende informasjonsdirektør Poul Henrik Poulsson i Norges Bank til Aftenposten i 2004.

På de få årene siden den gang har gullprisen, i likhet med flere andre edle metaller, opplevd et kraftig byks og mer enn doblet seg i verdi. Nå er gullprisen på nye rekordhøyder på nesten 1.000 dollar unsen. En unse gull tilsvarer 31,1035 gram.

Ved inngangen til 2004 var gullet priset til rundt 415 dollar per unse. Så langt i år har gullprisen steget 14 prosent, og i forrige uke ble det satt ny historisk prisrekord på 953,91 dollar per unse.

Da gullet ble solgt i 2004 var imidlertid dollaren sterkere målt mot kronen enn tilfellet er i dag, men langt fra så mye at det oppveier gullprisens himmelferd. I første kvartal 2004 var dollarkursen i snitt på 6,9 målt mot kronen. I dag er dollarkursen på 5,31 kroner.

Tapt milliarder
I en pressemelding i januar 2004 opplyste sentralbanken at de ved salg av 16 tonn gullbarrer fikk rundt 1,5 milliarder kroner for disse.

Målt mot den daværende dollarkursen ble gullet dermed solgt for om lag 420 dollar per unse.

Men i tillegg hadde sentralbanken rundt 33,5 tonn ved inngangen til året. Det kan indikere at banken fikk i overkant av tre milliarder kroner totalt da de senere i kvartalet også solgte ut resten av reservene.

Med et upresist anslag kan man dermed si at sentralbanken har «mistet» flere milliarder kroner i gevinst på gullsalget, da 33,5 tonn gull i dag har en markedsverdi på nesten 5,5 milliarder kroner.

Årsaken til at sentralbanken valgte å selge gullet i 2004 var at gullet kun utgjorde rundt én prosent av bankens internasjonale reserver, og at det derfor i liten grad bidro til å spre risikoen i reservene. I tillegg begrunnet sentralbanken salget med at gull historisk har gitt lav avkastning.

Men det er ikke bare gullet som har hatt en eventyrlig vekst de siste årene. Den høye oljeprisen har medført at Statens pensjonsfond - Utland, mer kjent som oljefondet, og som forvaltes av Norges Bank har steget fra nesten 850 milliarder kroner ved inngangen av 2004 til nesten 2.100 milliarder ved starten av 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere