RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges heteste oppfinner

Sist oppdatert:
Det startet med et beger for snus. Nå er halve Europa på tråden. Se hvorfor.

Et TV-innslag i 2003 om snusklysene som ødela gulv og glass på restaurantene, fikk oppfinner Henry Helgheim til å gå ut på kjøkkenet og skjære snitt i et nøttebeger.

«Snusebassen» så dagens lys.

Nå har snusebassen blitt til en dispenser med et beger for tyggis, tannstikkeholder og bossbøtte. Kassene med de ferdige produktene fra Kina ligger nå klar på lageret, og bestillingene hagler inn. Nå er ikke de store engros-firmaene i Norge som NorgesGruppen stor i målestokk lengre. Heller ikke hotellkjeder som Thon.

- Folk mener at dette er en bedre oppfinnelse en bindersen. Selskapet mitt vil bli et stort konsern. Det er jeg sikker på, sier oppfinneren.

- Det var restaurantene i Norge jeg hadde i tankene den kvelden på kjøkkenet. Men nå er Norge egentlig blitt lite. Grunnen er enkelt og greit at tyggisen viser seg å være et vel så stort problem som snusen. Og snusen har vi jo bare i Norge og Sverige, forklarer oppfinneren som har vært i møte med de største tyggis-leverandørene i Norden med sin oppfinnelse. Og samtlige er ifølge Helgheim positive.

- Problemet er at de snakker om så store tall og penger at vi rett og slett ikke klarer å lese dem. Dette vokser oss rett og slett litt over hodet, humrer Henry.

3-4 containere til Danmark
Om noen dager går tre-fire containere fullastet med dispensere og begre til Danmark. En overivrig forretningsmann har tatt ansvaret for å begrense danske hoteller, restauranter og andre offentlige bygninger sitt tyggisproblem.

- Så har vi fått telefoner fra Tyskland, England og vi skal en tur til Finnland. At røykeloven nå har slått inn i hele EU fører til at samtlige land har fått problemer med tyggiser som kastes over alt. Vi hadde selv ikke på våre mest optimistiske budsjetter tatt høyde for at hele Europa kunne bli markedet, sier Helgheim og henter fram ferske tall på hvor mange tonn tyggis det selges i hvert europeisk land i året.

- Tar vi en promille av dette tallet i for eksempel Tyskland, vil vi leve svært godt, påpeker han.

Trenger foretningsmenn
Frierne har mer enn en gang stått på døra med både millioner og hus i bytte for aksjer i selskapet. Men Henry er iskald. Han vet han sitter på en gullgruve og vil styre løpet selv.

- Jeg kunne lent meg tilbake med mine millioner alt før produktet er skikkelig ute på markedet. Men jeg vil være med å bestemme. Det er jeg som har designet utviklet og kommet med ideen. Dessuten betyr ikke pengene så mye for meg. Problemet er at dette har vokst oss litt over hodet nå. Jeg har ikke kompetanse til å gå inn i store land som Tyskland med dette her. Jeg trenger rett og slett de seriøse investorene som har peiling på forretninger i disse landene. Jeg vil plukke fra øverste hylle, sier Helgheim til iBergen.no.

- Ser du en ende på dette?
- Det vi ser nå er bare den spede starten. Folk mener at dette er en bedre oppfinnelse en bindersen. Det kan bli Norges nye store eksportvare og selskapet mitt vil bli et stort konsern. Det er jeg sikker på, sier Henry Helgheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere