*Nettavisen* Nyheter.

Norges mildeste akkurat nå

Foto: Bjørnar Hansen (Bjørnar Hansen)

Tosifrede kuldegrader dominerer værkartet, men noen nyter fine vinterdager rundt nullpunktet.

07.01.10 13:05

Mens nordmenn flest hutrer og fryser, og Røros har passert 40 minusgrader, er det noen som ikke har det så verst temperaturmessig. Mildest i Norge akkurat nå er Vesterålen i Nordland med 0,6 plussgrader.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider her

- Veldig fine vinterdager
- Vi har hatt noen veldig fine vinterdager med lite nedbør og klart, fint vær. Sola er like under horisonten. Det gir et spennende lysspill, og vi har hatt mye lys om natta med fullmåne. Og nå gleder vi oss til å se sola igjen fra rundt 10. januar, sier Willy Vestå, redaktør for Bladet Vesterålen, til Nettavisen.

Men mørketida har vært veldig fin, understreker han.

Les mer og se bildekarusell i Bladet Vesterålen

Fryser ikke
- Vi har ikke hatt noen følelse av ekstrem vinter. Det som er uvanlig er at det har vært så lite nedbør. Hele perioden fra oktober til desember har vært uvanlig nedbørsfattig. Det har vært mange klarværsdager, og det har vi ikke noe imot.

Vestå skryter av Vesterålens fine turterreng, og forteller at mange har brukt fine dager til å komme seg ut på fjelltopper og heier.

Spår fortsatt kaldt vær
Synes du det er kaldt, kan meteorologene trøste med at det blir noe stigende temperaturer over hele landet i dagene framover. Men det er ikke snakk om noe omslag. Det vil fortsatt være kaldt.

- Det er ingen omlegging i værsiktet, sier Roar Teigen i Storm Weather Center til Nettavisen torsdag.

- Områder som i den siste tiden har hatt mellom 30 og 35 minusgrader, vil nå få rundt 25 minus, mens områder som har hatt rundt 25 minus vil kanskje få rundt 15 kuldegrader. Dette er jo fortsatt kaldt, sier han.

Ingen nye kulderekorder
På tross av den bitende kulda som herjer landet over, har foreløpig ingen av landets kulderekorder falt. Teigen har heller ingen stor tro på at dette vil skje.

- Det ser ikke ut sånn nå, de stående kulderekordene er såpass høye at det er lite trolig at de vil falle. Men man skal aldri si aldri.

For at det skal bli så kaldt at kulderekorden blir slått, må luften i høyden bli mye kaldere enn den er nå, ifølge Teigen.

Nesten 42 blå på Røros
Teigen forteller at dagens kaldeste er Røros som har minus 40,8 grader. Og i natt var det 41,7 minusgrader i bergstaden.

- Selv om det er kaldt på Røros, er det lite trolig at kulderekorden vil falle, siden den er så høy fra før, sier han.

Kulderekorden på Røros er fra 11. januar 1914 og er på beinkalde 50,3 minusgrader.

- Andre veldig kalde steder i dag ligger på Finnmarksvidda og i indre deler av Østlandet. Kautokeino har hatt 39,2 minusgrader.

Mildere på kysten
Teigen forteller at det er kysten av Nordland som har det mildest akkurat nå, og som sagt er det Vesterålen som har det «varmest» med 0,6 grader.

Han forklarer at kysten ofte er varmere enn innlandet, fordi her er kommer det varme fra havet. I innlandet derimot er det ingen varmeeffekter å hente.

Lavtrykk over Nord-Norge
- Nå de nærmeste dagene vil Nord-Norge bli mildest på grunn av lavtrykk og pålandsvind. Sør-Norge får høytrykk, og her vil det stort sett være fint og stille, sier Teigen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.