Onsdag la Landbruksdepartementet fram det endelige forslaget til erstatning for bøndene som blir rammet av pelsdyrforbudet. Ordningen anslås å koste mellom 800 og 850 millioner kroner.

Norges Pelsdyralslag mener ordningen på langt nær vil dekke tapene.

– Dette gir først og fremst inntrykk av å være et voldsomt hastverksarbeid fra departementet, for å forsøke å stilne stormen på Stortinget. Systemet de foreslår er uoversiktlig, dårlig tilpasset og lite gjennomsiktig, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

– Det vil slå fryktelig skjevt og mangelfullt ut. Tapene vil fortsatt bli katastrofale. Derfor lanserer de dette i en pressemelding på kvelden, uten så mye som et varsel til oss eller bøndene våre.

Les også: Minst 800 millioner kroner i kompensasjon til pelsdyrnæringen

Trane Skadsem sier at summene ikke går opp, og at kompensasjonen ikke engang er et plaster på såret for «de familiene som taper alt».

– Noen får redusert tapene sine fra 7 til 6 millioner kroner, eller fra 5 til 4,5 millioner kroner. De mister fortsatt alt. Det er ikke det Stortinget har krevd av regjeringen, sier Trane Skadsem.

– Forslaget vil ikke holde bøndene skadesløse, det vil på ingen måte erstatte i nærheten av de faktiske verdiene de taper, og det vil ikke hindre mange i å sitte igjen med bunnløs gjeld. Å kaste rundt på tall endrer ikke det.

Forslaget om å avvikle pelsdyrnæringen innen 1. februar 2025 var Venstres store seier i Granavolden-plattformen og ble vedtatt av Stortinget i juni i år.

(©NTB)