*Nettavisen* Nyheter.

Norges rikeste gjeldsslave

Skylder du banken en million, har du et problem. Skylder du derimot Orkla 600 millioner, så har de et problem.

28.09.03 10:47

Nervekrigen rundt Kjell Inge Røkkes økonomiske situasjon nærmer seg klimaks. Vi tar neppe mye feil i å anta at den kommende helgen blir travel, både for Røkkes långivere og rådgivere.

Isolert sett handler dramaet om Norway Seafood kan betale tilbake 600 millioner kroner som selskapet har lånt fra Orkla innen tirsdag 30. september.

Neste spørsmål er hva Orkla gjør hvis de ikke klarer det.

Dette er en klassisk etterretningskrig. Ethvert utspill fra aktørene bør like mye tolkes som meldinger til hverandre, som opplysning av publikum.

I klartekst: Orkla sender ikke ut en børsmelding om Norway Seafoods antatte betalingsproblemer hvis de ikke har en klar ambisjon om å skremme Kjell Inge Røkke og hans banker.

- Betaler dere ikke, selger vi alt du eier og har, kunne det stått i meldingen.Trusselen er direkte motivert av at Kjell Inge Røkke personlig har garantert for lånet.

Men fra trussel til handling er det et stykke. Det vet Kjell Inge Røkke, og det vet bankene (som kanskje er hovedadressat for Orklas utspill). Spørsmålet er derfor hvem som blunker først.

Som kjent kan man gå konkurs av to hovedgrunner: Man klarer ikke å betale regningene i tide (illikviditet) eller gjelden er større enn verdiene (insolvens). Som regel er det mangelen på rede penger - eller likviditet - som feller de store selskapene.

"Cash is king", sa Investa-direktør Odd Rune Austgulen.

Senere gikk Investa overende nettopp på grunn av mangel på likviditet.

Mye tyder på at Kjell Inge Røkkes problem er likedan. Ifølge Kapital er han fortsatt god for 1,6 milliarder kroner (ned fra 2,5 mrd. året før, og 5,5 mrd. i 2001).

Egen erfaring fra Kapitals redaksjon tilsier at anslaget er gjort så godt som mulig etter møysommelig og grundig arbeid. Men vi vet også at det er betydelig usikkerhet rundt pengestrømmene og sikkerhetsstillelser i Kjell Inge Røkkes selskaps- og trust-system.

Det som derimot later til å være et faktum, er at hyttepalass, business jet og yacht ikke har vært lett omsettelige i rene penger.

Ingen av långiverne har interesse av at Kjell Inge Røkke tvinges til å selge høns i regnvær. Det skulle borge for at man kommer til en løsning hvor gjelden rulles videre.

Men samtidig er knapt noen av partene tjent med den offentlige runden som nå pågår om Kjell Inge Røkkes og Aker RGIs økonomiske situasjon. Det tyder på at ingen enkeltaktør har fullt herredømme over det som nå skjer, og at prosessen har tatt sin egen dynamikk.

Likevel er det langt frem til å frykte oppsigelser og sammenbrudd i Røkkes selskapssystem.

Det later også til å være børsens vurdering. Riktignok har det vært kursfall på Aker Kværner-aksjer, men på langt nær stort nok til å si at markedet reelt tror på et tvangssalg av Røkkes aksjer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.