NA24 har gjort en gjennomgang av Norges ti rikeste personer.

Hvis man trekker fra dem som er arvinger, så er det én ting som samler dem. De har ingen høyere utdannelse. Kjente norske næringslivstopper, som John Fredriksen og Kjell Inge Røkke har ingen høyere utdannelse.

Rikingene innenfor varehandelen har heller ikke mye å skyte av fra skolebenken. De har stort sett tatt seg ett år med kjøpmannsstudier. Faktisk så dominerer Varehandelens Høyskole listen over utdanning for norske rikinger. Her har Odd Reitan, Stein Erik Hagen og Petter Stordalen gått.

Unntaket i knippet av rikinger NA24 har kikket på, er Bergens-forretningsmannen Trond Mohn. Han er siviløkonom fra tyske Mannheim.

- Blant disse finner du helt ekstreme typer som John Fredriksen, Kjell Inge Røkke, Petter Stordalen og Stein Erik Hagen. Du finner også den samme trenden internasjonalt. Eksempler på slike er Robert Bosch og Luciano Benetton, sier Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen, til NA24.

-Dropp studier
- Dropp lange studier, sier John Fredriksen i et intervju med shippingavisen Tradewinds skriver Dagens Næringsliv (DN).

I intervjuet anbefaler han yngre mennesker som vil følge i hans fotspor til å komme seg inn i bransjen så raskt som mulig.

- Jeg anbefaler ikke å bruke ti år på studier, sier Fredriksen.

Les mer: Fredriksen er usikker på døtrene

Samme tenden i utlandet
De norske rikingene skiller seg ikke så mye ut fra utenlandske rikinger. Ser vi til USA er det en rekke ledende næringslivsledere som ikke har fullført utdannelsen sin. Den mest kjente er Bill Gates, som droppet ut av universitetet for å starte Microsoft. I IT-bransjen er han imidlertid ikke alene. Gates' medgründer Paul Allen droppet også ut. Det samme har Oracle-sjef Larry Ellison og Dell-gründer Michael Dell.

Blindheim mener likevel at skolegang øker mulighetene dine for å tjene penger.

- Statistisk er det bevist at det er en sammenheng mellom høy utdanning og høy inntekt. Høyere utdanning gir deg en trygghet. Du vil få en spennende jobb og en god inntekt, noe som gjør at du ikke trenger å ha egenskapene som entreprenør og gründer. Men det er noen mennesker som har det man kaller for distansens kraft, at de har karakteregenskaper som er helt ekstreme, sier Blindheim til NA24.

Det er jo selvsagt flere rikinger som har tatt utdannelse. TV-dronningen Oprah Winfrey fullførte universitet med meget gode karakterer.

Ekstreme rikinger
Markedsføringshøyskolens rektor mener at det som samler rikingene er at de ikke er som alle andre, men går egne veier.

- Du kan ta Røkke som leder Norges viktigste industribedrift. Han blir tatt for fyllekjøring før han har lappen, han skjeller ut regjeringen og han ble tatt for å kjøpe seg skipssertifikat. Det er noe med at det at de ikke har utdanning og at de kompenserer i massevis med andre egenskaper. Det er litt trist at man ikke finner disse typene blant de statsansatte som på Stortinget. Her har folk vært mer trygghetsorienterte og valgt den trygge A4-veien, mener rektoren.

Han mener at det også innenfor andre deler av samfunnet er mange vellykkede personer, som er kjent for å gå egne veier.

- Man kan ramse opp haugevis av slike ekstreme personer som har en slik karismatisk kraft at de fyller hele rommet. Innen musikk er det vanvittig mange som John Lennon, Paul McCartney og Gene Simmons. I kunsten har man for eksempel Odd Nerdrum og Picasso. Alle disse skiller seg kraftig ut, for er man som alle andre så er man som alle andre, sier Blindheim til NA24

Norges 10 rikeste og utdannelse
1. John Fredriksen 46,1 milliarder kroner - Ingen høyere utdanning

2. Olav Thon 18,6 milliarder kroner - Ingen høyere utdanning

3. Johan Johannson 15,7 milliarder kroner - Arving

4. Odd Reitan 14,7 milliarder kroner - Ett år på Varehandelens Høyskole

5. Johan Henrik Andresen jr. 13,3 milliarder kroner - Arving

6. Stein Erik Hagen 9,6 milliarder kroner - Ett år på Varehandelens Høyskole

7. Trond Mohn 9,5 milliarder kroner - Siviløkonom fra Mannheim

8. Arne Wilhelmsen 9,4 milliarder kroner - Arving

9. Kjell Inge Røkke 9,3 milliarder kroner - Ingen høyere utdanning

10. Petter Anker Stordalen 8,5 milliarder kroner - Ett år på Norsk Kjøpmannsinstitutt, ett år på Varehandelens høyskole og ett år på Norges Markedsføringshøyskole.

(Kilde: Kapital)

Si din mening i kommentarfeltet under: