Gå til sidens hovedinnhold

- Norges samtaler med syv land gir håp for utenlandsferie i sommer

Meldte at Norge har hatt samtaler med flere land om gjenåpning og reiser mellom landene. Så kom beskjed fra SMK.

Norge har i to eksklusive toppmøter med syv andre land, også med lav koronasmitte, diskutert muligheten for å gjøre det mulig å reise mellom landene via en «sikker korridor», opplyser den greske statsministerens hjemmeside.

Forslaget fra Kyriakos Mitsotakis, Hellas' statsminister, ble rettet til blant annet Norge og statsminister Erna Solberg, som deltok i videomøtet. Saken ble først omtalt i Norge av Aftenposten.

Les også: Sanner slår alarm om velferdsstaten i Norge: - Alvorlige utfordringer med bærekraften

- Kommer med råd

De andre landene som også deltok i møtet var Danmarks statsminister Mette Fredriksen, Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Østerrikes Sebastian Kurz og topplederne i Australia, Singapore og Tsjekkia.

EU-kommisjonen vil mest sannsynligvis komme med råd og planer for at EU-land kan åpne grensene til land lignende korona-forhold onsdag. Det viser en lekket versjon av EU-planen, ifølge britiske The Guardian.

Målet er få i gang turismen igjen.

Møtet fant sted torsdag i forrige uke, mens det første gikk av stabelen 24. april.

- Et viktig samarbeid mellom land som handlet tidlig og har fått gode resultater i kampen mot covid-19, skrev Norges ambassadør til Hellas, Frode Øverland Andersen, på Twitter tidligere i mai.

Les også: Turistmagnet vil betale halvparten av flybilletten din om du kommer dit på ferie


- Ikke noe konkret

Men tirsdag ettermiddag kom - for de som ønsker å reise - en nedslående beskjed fra statsministerens kontor. Da opplyser nemlig SMK at gruppen ikke diskuterte konkrete tiltak for grenseåpning, skriver VG.

– Hellas' statsminister orienterte blant annet om greske ønsker om å finne løsninger for turistsesongen, men gruppen diskuterte ikke konkrete tiltak for grenseåpning, skriver statssekretær Ingvild Stub i en epost til VG.

– For Norge er det naturlig å koordinere seg med de nordiske landene og delta i felleseuropeiske diskusjoner. Statsministeren sa for øvrig på pressekonferansen torsdag i forrige uke at nordmenn må belage seg på at ferien blir i Norge, sier Stub videre.

Reiseråd kommer fredag

De åtte statslederne skal videre ha diskutert strategiene sine for å gjenoppbygge økonomien og aktiviteten i sine respektive land.

Ett av diskusjonstemaene var også å lage en plan for turismen og når man skal oppheve reiserestriksjonene, ifølge de greske myndighetene.

Flere av landene i Sør-Europa er kriserammede etter å ha vært koronastengt i flere måneder, og som følge mistet store deler av turistinntektene sine. Nå er håpet at man fortsatt har tid til å rekke en siste bit av turistsesongen.

Tidligere i mai uttalte Mitsotakis at han håpet Hellas kunne få i gang turistsesongen i juli.

– Det beste scenarioet for Hellas er at vi er åpne for forretninger 1. juli, og vi jobber mot det, sa statsministeren til CNN.

Han fastslo likevel i intervjuet at Hellas bare vil ta imot turister under strenge retningslinjer, muligens med krav om testing før avreise.

Nettavisen har tidligere omtalt at Folkehelseinstituttet (FHI) vil åpne grensene igjen.

- Den obligatoriske innreisekarantenen bør vurderes gjensidig opphevet med andre land med god kontroll på epidemien, for eksempel Danmark, skrev FHI. I Finland vet vi også at det er forholdsvis liten smitte.

Fredag kommer regjeringen med oppdaterte reiseråd for Norge.

Enn så lenge fraråder fortsatt Helsedirektoratet alle reiser som ikke er «strengt nødvendige».

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot