RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges vakreste tur

Sist oppdatert:
Hva som er vakkert i naturen er naturligvis diskutabelt. Men Husedalen kommer definitivt høyt opp på lista.

SE BILDESPESIAL NEDERST I ARTIKKELEN!

HUSADALEN (Nettavisen): I mange år gikk hovedveien mellom Oslo og Bergen via ferjesambandet Kinsarvik-Kvanndal. Ferjekaiene på hver sin side av Hardangerfjorden benytter man som kjent kun til å vente på ferja.

Mon tro om stresset bilførere hadde hatt godt av å bruke noen timer på en gåtur opp dalen fra Kinsarvik. For når elva Kinso er i flom, er turen langs fossene kanskje landets flotteste.

Dersom man vil gå fra Kinsarvik og opp til den øverste av fossene – Søtefossen, kan man kjøre 4 kilometer opp til Tveitafossen. Derfra er det et par timers gange oppover den nydelige dalen.

Nettavisen valgte imidlertid å gå den klassiske turen fra Stavali til Kinsarvik, via Husedalen.

Urørt natur
Store deler av dalen ligger innenfor Hardangervidda nasjonalpark. Derfor er fossene vernet. Imidlertid ble den nederste fossen – Tveitafossen – bygget ut til kraftproduksjon allerede i 1917.

Men de tre øvrige fossene forblir urørt.

Før man kommer så langt, er ruta fra Stavali variert og fin. De første fire-fem kilometerne er vanlig fjellterreng, der elva Grøno krysses på fin bro, og stien opp til kanten av Vierdalen er svært lettgått. Man er oppe i rundt 1100 meters høyde på toppen av Vierdalen. Men så går det nedover resten av turen.

Det går bratt ned de første rundt 100 høydemeterne til Vierdalen. Dalen følges på god sti i noen kilometer fram til Reinsbrekkene.

Kanskje ekkelt?
Og det er et praktfullt syn som møter turgåeren etter to times gange fra Bergen Turistforenings flaggskip, Stavali. Man kommer fram på kanten av den stupbratte Husadalen, og det kan være litt ekkelt for folk med svært plagsom høydeskrekk. Men det er ikke snakk om loddrette stup.

Midt imot deg stuper den doble Søtefossen ned fra Hardangervidda. Den har et totalt fall på 243 meter, og er meget imponerende i flom. Den merkede løypa går rett ned Reinsbrekkene, med en høydeforskjell på mer enn 400 meter.

Det tar skikkelig på betente knær. Og det kan være glatt og ekkelt i regnvær. Så ta det med ro i dette partiet!

Nede i dalbunnen er stien lett og grei å gå. Kinso løper vill og vakker, omkranset av Vestlandets dypgrønne vegetasjon. Er man i tillegg så heldig at man får et gløtt av sola, er det få steder man har det bedre i Norge.

Litt rotete
Lenger nedover dalen viser fosserøyk hvor de tre øvrige store fallene i elva er.

Etter et markant fall i terrenget, kommer vi til stølen Nykkjesøy. Rett på oversiden av den nedlagte stølen springer den 165 meter høye Nykkjesøyfossen ut. Stølen er et naturlig sted å ta seg en spisepause. Men husk for all del å rydde opp etter deg.

Fra Nykkjesøy til veien på oversiden av Nyastølfossen går ruta relativt rotete. Det er fort gjort å rote seg ned mot selve fossen på de mange stiene og tråkkene som er i området. Men det er aldri noen fare for å falle i fossen eller elva. Det går en sti helt nede ved elvebredden for dem som vil komme i nærkontakt med elementene.

Vi valgte å følge – med noe strev – DNT-ruta til veien. Som vi fant etter litt leting. Ikke minst på grunn av betente knær fra nedstigningen langs Reinsbrekkene, var det godt å gå på grusvei.

Imponerende
Nyastølfossen er kanskje den mest imponerende av fossene i Kinso. Den har en total fallhøyde på 218 meter. Selv om den ikke stuper rett ned i ei gryte, så er bredden og vannføringa svært imponerende.

Det er definitivt ikke stedet en bør vurdere å sette utfor i en raftingflåte!

Grusveien går markert nedover i terrenget de neste kilometerne. Naturligvis er det enkelt å gå, men det kan også ta på knær og lår å gå så lenge nedover. Grusveien ender ved kraftverket i Tveitafossen. Her går det bilvei de siste fire kilometerne ned til Kinsarvik.

Tveitafossen har et totalt fall på 103 meter, og er den minst imponerende av de fire fossene.

Turen fra Stavali tar omtrent fem timer inklusive pauser. Opp tar den seks timer. Ruta kan godt gås av barn. Men husk å legge inn noen flere pauser. Samt ta det med ro ned Reinsbrekkene!

Nyt hvert sekund av den praktfulle naturen i Husedalen. Det er den verdt!

HVA ER DIN VAKRESTE DAL? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER BILDEKARUSELLEN!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere