Norgesgruppen bekrefter funn av hestekjøtt

Foto: Erik Pettersen (Nettavisen)

De har funnet det i First Price lasagne.

15.02.13 16:55

(Nettavisen/NTB): NorgesGruppen fikk fredag en endelig bekreftelse på at First Price Lasagne inneholder hestekjøtt.

Ved 15.30-tiden fredag ble det kjent at også Coop har fått bekreftet funn av hestekjøtt i fryst lasagne.

Norge skal følge en EU-anbefaling og innføre DNA-testing for å avgjøre om storfeprodukter inneholder hestekjøtt.

Disse produktene er det funnet hestekjøtt i:

* Coop Lasagne 400 gram og 1 kilogram
* Rema 1000 – Lasagne Bolognese 1 kg
* First Price lasagne – NorgesGruppen.

Hastemøte
Matbransjen er kalt inn til et hastemøte om hestekjøttsaken i Helse- og omsorgsdepartementets fredag klokken 16.

På møtet vil bransjen informere om hvilke tiltak som er foretatt for å beskytte norske forbrukere mot eventuelle skadevirkninger av denne typen umerket kjøtt, hvilke systemer som er etablert for å kontrollere fortløpende at maten er trygg, og at den inneholder det merkingen sier. Er det forhold ved matproduksjonskjeden vi bør se nærmere på?

NorgesGruppen: - Rast svar
- Svaret kom raskere enn vi trodde, bekrefter kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland, overfor Nettavisen.

Hun forteller at lasagnen fra First Price ble sendt til videre analyse straks de ble gjort oppmerksomme på saken.

I forrige uke måtte alle de store matvarekjedene i Norge kaste ut sine «egenproduserte» lasagner - noe som rammet NorgesGruppen, Icas «Delish», Rema 1000s «Lasagne Bolognese» (uten logo) og Coops «Xtra».

Har du tips om saken? Ta kontakt med Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no

Blir refundert
Forbrukere som har kjøpt First Price Lasagne, oppfordres til å levere billig-lasagnen tilbake til butikken - og få pengene refundert.

NorgesGruppen trakk umiddelbart tilbake First Price lasagne fra butikkhyllene i slutten av forrige uke, etter mistanke om bruk av hestekjøtt i europeisk matproduksjon.

Rester av det smertestillende medikamentet, «phenylbutazone», som kan være skadelige for mennesker, er funnet i noe hesteslakt eksportert fra Stortbritania til Frankrike. Dette er kjøtt som skal holdes langt unna mennesker, men som det per i dag ikke er full kontroll over.

Det mange lurer på nå, er hvorvidt andre produkter på det norske markedet kan inneholde hestekjøtt - uten at det er merket.

Skylder på hverandre
First Price-lasagnen skal være produsert hos Comigel, som har levert kjøttdeig ispedd hest siden august 2012. Comigel skylder igjen på sin underleverandør Spanghero, som blant annet har kjøpt kjøtt fra Romania.

Denne aktuelle lasagnen skal nå være fjernet fra alle butikkhyller.

Strenge krav til hestekjøtt i Norge
I Norge slaktes det mellom 1500 og 1600 hester i året. Mattilsynet har skjerpet etterlevelsen av kraven til dokumentasjonen som må følge hest til slakt.

- Hesten må ha gyldig hestepass og et helsekort der all medisinering er påført. Dersom det er tvil om denne dokumentasjonen, blir hesten ikke godtatt som folkemat, opplyser Randi Edvardsen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Dokumentasjon og sporingskontroll
Når Mattilsynet fører tilsyn med matvareprodusentene, er kontroll av deres dokumentasjon på at maten er trygg, viktig.

Mattilsynet vurderer også virksomhetenes kontroll med råvarene, hva de inneholder og hvor de kommer fra.

- Problemet med slike sammensatte produkter er at sporbarheten er kompleks. De inneholder mange ulike ingredienser med ulik opprinnelse. Dette stiller store krav til matprodusentene. Det er derfor kun gjennom kontroll og gjennomgåelse av dokumentasjon at man kan avdekke svindel, sier Edvardsen.

- Hull i sikkerheten
Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at det er åpenbart at det har vært hull i sikkerheten når det nå er funnet hestekjøtt i lasagne solgt i norske butikker.

- Det er tydelig at noe ikke har fungert som det skal der ute, sier helseministeren.

Fredag ettermiddag hadde han sammen med landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) invitert Mattilsynet, matbransjen og Forbrukerrådet til møte i Helse- og omsorgsdepartementet for å diskutere situasjonen.

- Dette er ikke noe alarmvarsel, men det er nyttig å snakke sammen, sa Støre til TV 2 før møtet startet.

Støre sier at det fredag var møter på europeisk nivå for å diskutere situasjonen og at det var fattet tiltak. Mattilsynet følger nå EUs anbefaling om å DNA-teste storfeprodukter.

Reaksjonene fra leserne har ikke latt vente på seg. Her er noen av dem:

«Kjøper du first price lasagne så fortjener man det»

«Er jo ikke problem å spise hest, men det er dumt når du tror du spiser ku. Vi skal vite hva som er i maten!»

«Jeg lager maten min sjøl jeg, kjøper kjøtt rett fra jegeren......det burde være en selvfølge at man får vite hva som er i maten man kjøper...matindustrien er utspekulerte. kanskje ikke farlig å spise hestekjøtt, men man har rett på å velge det sjøl...»

«Jeg spiser ikke hest av prinsipp. Jeg har aldri smakt det, og kommer heller aldri til å smake det. Jeg hadde blitt eitrendes forbanna, om jeg hadde spist lasagne og jeg hadde fått høre i ettertid at den inneholdt hest. Men igjen, det værste er vel at hestekjøttet kan inneholde diverse medikamenter osv.»

«Matvarekjedene er ikke til å stole på. Kutt ut all ferdigmat. Kjøp rene varer og tilbered de selv. Kjedene bruker MUK (restavfall fra kjøtt som er kjemikaliebehandlet), SURIMI (MUK fra fiskeavfall), hestekjøtt som inneholder farlige medisiner. Potetgull og mange andre behandlede matvarer inneholder akrylamid som er kreftfremkallende. Matvareindustrien skyr ingen midler for å tjene penger og bryr seg ikke om helsefarene de utsetter forbrukerne for. Til stadighet kommer det frem at matvarene ikke inneholder det som de fremstår som. Oppfordringen blir derfor å kutte ut all ferdigmat og la denne tvilsomme næringen steke i sitt eget usunne fett!»

Dansk slakteri mistenkt

København (NTB-Ritzau): Et dansk slakteri på Jylland er mistenkt for å ha blandet storfekjøtt med hestekjøtt, ifølge DR Nyheder.

«Hestekjøttskandalen galopperer over landegrenser. Dansk produsent er i hvert fall under mistanke», skriver DR Radio på sin nettside.

Danske tilsynsmyndigheter, Fødevarestyrelsen, har tatt vareprøver fra det aktuelle slakteriet, som leverer kjøtt til pizzaer, erfarer DR Radio.

Det blir også gjort undersøkelser ved flere av slakteriets kundebedrifter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.