*Nettavisen* Nyheter.

Norgesvenn tiltalt for planer om væpnet kupp - risikerer å leve resten av livet i fengsel

- Hadde dette vært en rettferdig rettsak, ville den vært over på fem minutter, og alle ville vært sluppet fri.

24.06.19 14:22

SILIVRI-FENGSELET, ISTANBUL (Nettavisen): Som en av de hovedtiltalte står Hakan Altinay overfor en svært alvorlig tiltale, knyttet til protestene som startet i Gezi-parken i Istanbul for seks år siden.

Han er anklaget for å ha finansiert og organisert demonstrasjonene og for å ha planlagt en væpnet maktovertakelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Både internasjonale observatører, uavhengige jurister og menneskerettsorganisasjoner mener at den 657 sider lange tiltalen mangler beviser for den alvorlige anklagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

TUNGT VÆPNET: Rettssaken skjer i Silivri-fengselet, og rettsbygningen er omgitt av tungt væpnet politi, Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Nettavisen møtte Hakan Altinay utenfor rettsbygningen før rettssaken startet, og han er naturlig nok bekymret. Tiltalen kan gi ham livsvarig fengsel, pluss 3000 år:

- Når jeg ser tallet 3000 år, blir jeg selvsagt bekymret. Men hele rettssaken er absurd, sier Hakan Altinay i et eksklusivt intervju med Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

3000 ÅR I FENGSEL: Hakan Altinay studerte i Oslo, men står tiltalt for oppvigleri - og risikerer livsvarig fengsel uten ankemulighet. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Drapsmenn, terrorister og journalister

Silivri er Tyrkias høysikkerhetsfengsel, og Europas største fengsel med over 11.000 fanger. Her sitter massedrapsmenn og terrorister, men også politikere, journalister og andre opposisjonelle til Erdogan-regimet.

Rettssaken mot de 16 tiltale er omgitt av enorm internasjonal interesse. Menneskerettsorganisasjoner som Human Rights Watch, Amnesty og PEN følger rettssaken - sammen med diplomater og juridiske observatører fra en rekke land, også Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

EUROPAS STØRSTE: Silivri-fengselet er et enormt kompleks med plass til over 11.000 fanger, de aller fleste isolert på egne celler. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Diplomater Nettavisen har snakket med sier at rettssaker som denne er høyst politiserte. Det er altså avgjørende hva Tyrkias president Recep Erdogan mener, og han har til nå slått nådeløst ned på politiske og journalistiske kritikere av regimet. Etter det ydmykende og knusende valgnederlaget i Istanbul er det stor spenning til hva den svekkede presidenten nå vil gjøre.

«Solidaritet og varme»

Hakan Altinay kom til Norge i 1988, og studerte norsk og senere sosialantropologi og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han har mange norske venner, og var i Norge så sent som for to år siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

STØTTE OG VARME: Anne Beathe Hovind (t.v) og Helje Solberg har dratt til Istanbul for å gi støtte og følge rettssaken mot Hakan Altinay. Her hilser de på Altinay kjæreste utenfor rettsbygningen. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

- Hakan har vært en god venn gjennom 35 år. Jeg er her privat, som en venn, for å vise solidaritet og varme til han personlig, og selvfølgelig til de andre tiltalte, sier Helje Solberg til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

HJERTELIG MØTE: Helje Solberg og Hakan Altinay har vært venner i 35 år, og den tiltalte satte pris på støtten. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Hun er mest kjent som nyhetsredaktør i VG, sjef for VG TV, og nå nyhetsdirektør i NRK, men er altså i Istanbul som privatperson og venn.

Sammen med Anne Beathe Hovind har hun reist til Istanbul for å være til stede under rettssaken.

- Det oppleves som surrealistisk at en nær venn risikerer livstidsdom, uten å ha gjort noe galt. Som menneskerettighetsorganisasjoner som HRW, Pen og Amnesty International fremholder, er dette en politisk motivert sak, sier Helje Solberg.

LES OGSÅ: - Det er usedvanlig mørkt i Tyrkia

«Angriper sivilsamfunnet»

Etter at president Recep Erdogans kandidat led et knusende nederlag ved ordførervalget i Istanbul søndag, er det gryende optimisme for en mer demokratisk fremtid.

Klikk på bildet for å forstørre.

HÅPER PÅ RETTSSTATEN: I går fulgte hun valget, og i dag følger hun rettssaken - Caroline Stockford, tyrkisk koordinator for norske PEN - håper at gårsdagens valgseier blir etterfulgt av et rettssystem som fungerer. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

- I går var vi vitner til kraften i valgdemokratiet, og i dag håper vi å være vitne til at rettsstaten fungerer, slik at Gezi-rettssaken som angriper det sivile samfunnet blir avvist, sier Tyrkia-koordinator Caroline Stockford for norske Pen til Nettavisen.

Også hun er i Silivri-fengselet for å følge rettssaken.

250 millioner i erstatninger

Gezi-protestene startet som en folkelig motstand mot å ødelegge parken ved Taksim-plassen sentralt i Istanbul. Protestene fikk raskt et enormt omfang og spredte seg til protestaksjoner over hele Tyrkia. Syv personer mistet livet under opptøyene og det ble utført betydelig skadeverk på offentlig og privat eiendom.

Klikk på bildet for å forstørre.

ENORME DEMONSTRASJONER: Det begynte som en protest i Gezi-parken i Istanbul, men spredte seg raskt til hele Tyrkia. Nå slår regimet hardt ned på demonstrantene. Foto: Wikipedia

Tiltalen har oppsummert alle økonomiske skader og holder de 16 tiltalte ansvarlig for ødeleggelser for et beløp på flere hundre millioner kroner.

Men jurister som har lest anklagen finner ingen beviser eller andre holdepunkter for at de 16 tiltalte hadde noen lederrolle i protestene, og dermed heller ikke noe ansvar for ødeleggelser som også ble utført av politiet.

Les også: Arv skaper stadig større konflikter i norske familier. Slik unngår dere de verste tabbene (+)

19 måneder i fengsel

Den hovedtiltalte, filantropen Osman Kavala, har sittet varetektsfengslet i Silivri-fengselet i 19 måneder. I dag er det hans sak, og saken til Yigit Aksakoglu, som skal høres.

Klikk på bildet for å forstørre.

FENGSLET: Den hovedtiltalte, Osman Kavala, har allerede sittet 19 måneder i fengsel uten å fått forsvart seg. Tiltalen åpner for livsvarig fengsel for et påstått forsøk på styrte Erdogan-regimet med voldelige midler.  Bildet er fra 2015. Foto: Iyet (AP/NTB scanpix)

- Etter 601 dager i høysikkerhetsfengselet Silivri er det i dag førte gang Osman Kavala får gi sin forklaring til en dommer. Det er et grovt overgrep mot hans rettigheter til en rettferdig rettssak og til å bli fremstilt hurtig for en dommer, sier Stockford i norske Pen.

Etter planen skal Hakan Altinay i retten på torsdag, men alle de tiltalte er til stede under hele rettssaken.

Mai-opprøret i 2013

De første protestene skjedde 27. mai 2013, da myndighetene ville fjerne trær i Gezi-parken ved Taksim-plassen. De neste dagene spredte protestene seg til i alt 746 demonstrasjoner over hele Tyrkia.

Klikk på bildet for å forstørre.

DEMONSTRERING: Dette bildet ble tatt 5. juni 2013 under en demonstrasjon i Gezi Park, nær Taksim-plassen i Istanbul. Foto: Kostas Tsironis (AP/NTB scanpix)

Aksjonene spredte seg via Twitter-grupper og Facebook-sider, og tiltalen prøver å knytte de 16 tiltalte til organiseringen og aktiviteten på sosiale medier. Det mest alvorlige punktet hevder at hensikten var «en væpnet maktovertakelse mot regjeringen i Tyrkia».

Strafferammen for dette punktet er livsvarig fengsel uten ankemulighet. I tillegg kommer summen av mindre alvorlige ankepunkter, slik at det totale omfanget er livsvarig pluss 3000 år i fengsel.

Tiltalen beregner de økonomiske tapene til 140 millioner tyrkiske lire, eller rundt 250 millioner kroner, som de 16 tiltale blir holdt ansvarlig for.

Langt utenfor Istanbul

Silivri-fengselet er et enormt komplekst som ligger en times kjøretur utenfor Istanbul. Væpnet politi står overalt og passer på de hundretalls familiemedlemmene, juristene og internasjonale observatørene som er på plass.

Klikk på bildet for å forstørre.

ENORMT: Silivri-fengselet har plass til 11.000 fanger, de fleste isolert på egne celler. Her sitter massedrapsmenn og terrorister, men også poliitiske og journalistiske kritikere av regimet. Foto: Wikipedia

Fra Norge er blant andre høyesterettsadvokat Ketil Lund blant tilhørerne.

Fengselet er et enormt kompleks med over 11.000 fanger, blant dem alle de farligste forbryterne i landet. Alle soner på isolat. Her har altså Osman Kavala sittet 19 måneder uten å ha vært fremstilt for noen dommer.

36 timer i fengsel

Norgesvennen Hakan Altinay ble pågrepet og satt 36 timer i fengsel før han ble sluppet fri. Han har arbeidet nært sammen med Osman Kavala for kunstnere og menneskerettigheter.

I tillegg til å være utdannet ved Universitetet i Oslo har Altinay tilleggsutdannelse ved det amerikanske eliteuniversiteter Yale, og har blant annet arbeidet for velkjente Brookings Institute.

Altinay kom til dagens rettsmøte sammen med sin kjæreste og advokat, og var åpen og vennlig tross den alvorlige tiltalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

STOR RETTSSAL: Det er strengt forbudt å ta med fotoapparat eller mobiltelefon inn i rettsbygningen. Men det er i denne salen flere hundre tilhørere følger den høyprofilerte rettsaken. Foto: Wikipedia

- Alt vi gjorde var å arbeide for et bedre samfunn, så dette er fullstendig urettferdig, sier Hakan Altinay til Nettavisen.

Han karakteriserer Osman Kavala som ekstremt ordentlig og sympatisk mann, og mener at det som haster mest er å få ham ut av fengsel.

- Vi kommer til å gå inn og fortelle vår versjon, så får vi se hvordan det går, sier Altinay.

- Hva mener du at Norge kan gjøre?

- Vi trenger å fortelle sannheten i gode og dårlige dager, og dialog har en vesentlig betydning. Så Norge bør gjøre det dere alltid gjør, sier Altinay.

Han fikk uansett en vesentlig opptur etter at Erdogan-regimet fikk en ordentlig nesestyver i ordførervalget i Istanbul: - Jeg er svært fornøyd med resultatet, sier Hakan Altinay til Nettavisen før han går inn i rettssalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.