*Nettavisen* Nyheter.

Norman-saken vil eksplodere igjen

02.12.03 21:46

Først ble det et salig lurveleven. Så ble det helt stille. Men det betyr ikke at vi er ferdige med Victor Normans mangel på respekt for klare bestemmelser Statens personalhåndbok - bestemmelser arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman selv har et overordnet ansvar for.

Det var Fremskrittspartiets Carl I. Hagen som tillot seg å sette en serie spørsmålstegn ved statsråd Normans representasjons- og bevertningsutgifter. I et brev fra Victor Norman feies disse spørsmålstegnene tilside, samtidig som statsråden fastholder at han ikke har gjort noe regelstridig ut over det han tidligere har innrømmet.

I Stortinget er det liten vilje til å snakke om saken, men underhånden er det ikke vanskelig å få klare bekreftelser på at det

i alle partier er bred støtte til de spørsmålstegnene Carl I. Hagen har satt ved en rekke av de konkrete utgiftene Norman har hatt, og som han har belastet staten uten at det finnes forankring for dem i noe regelverk.

Carl I. Hagen er selv lite villig til å forfølge saken fordi han er engstelig for at det vil bli oppfattet som smålig. Så inntil videre blir det nokså rolig om saken. Men statsminister Kjell Magne Bondevik har sagt i et brev til kontrollkomiteen i Stortinget at han vil sørge for at det blir tatt et initiativ til en "gjennomgang av regelverk, praksis og kontrollrutiner på området". En slik gjennomgang vil trolig resultere i at det blir fastslått at statsråd Norman i flere av disse sakene har levet etter et regelverk som ikke gjelder for noen andre.

I kjølvannet av Norman-saken har det allrede dukket opp forespørsler fra ulike nivåer i offentlig forvaltning om praktiseringen av bestemmelser i Statens personalhåndbok. Bestemmelsene gjelder veldig mange mennesker i forvaltningen, og det kan selvfølgelig skape store ringvirkninger når en enkeltperson gir seg til å lage sine egne fortolkninger av det strenge regelverket i personalhåndboken.

Det er ganske sikkert ønskelig for statsminister Bondevik å få denne saken ut av verden så raskt som mulig. Men det er slett ikke sikkert det er så enkelt fordi utenriksminister og Høyre-leder Jan Petersen så til de grader har stilt seg bak statsråd Norman i denne saken. Her ser vi hvordan statsministeren kan bli ganske handlingslammet når det gjelder å gripe inn med nødvendige reaksjoner overfor statsråder i egen regjering. En statsråd som Høyre vil ha fredet, kan Bondevik vanskelig gjøre noe med.

Kanskje ville det vært best for Jan Petersens ettermæle om han selv skar igjennom, og gjorde det klart at det finnes grenser for hva som kan aksepteres av oppførsel fra et regjeringsmedlem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.