RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Norsk Botox mot migrene

Norske leger forsøker Botox mot kronisk migrene.

(SIDE2:) I USA og Storbritannia har metoden vært i bruk en stund. Nå forsker også Universitetet i Oslo og NTNU i Trondheim på effekten nervelammelsen kan ha på kronisk migrene, skriver Dagbladet.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Lammer nakkemusklene
Metoden går enkelt ut på at man lammer de store ytre musklene i nakken slik at de små må ta over. Dermed endrer man bevegelsesmønsteret. I dag kan du få denne behandlingen hos private aktører i Norge.

Storbritannia og USA har nylig godkjent bruken av Botox mot migrene som utløses av at nakkemusklene blir stive. Virkningen varer i omtrent tre måneder.

0.2 prosent
Tilbudet gjelder kun for de som er plaget med kronisk migrene, og det er de færreste. Bare 0,2 prosent av den voksne befolkningen har kronisk migrene, skriver Dagbladet.

I 2008 ble det kjent at en klinikk i Storbritannia tilbød operasjon mot migrene. Pasientene ble behandlet med Botox først for å se om det var en av mimikkmusklene som sørget for at migreneanfallet kom og vedvarte.

Dette er ikke noe man gjør i Norge.

Den nye norske studien har ennå ikke fått noen konkluderende resultater. Dersom studien viser seg å ha en effekt, vil den kunne bli godkjent for Botox-behandling.

Migrene er anfall med ensidig, pulserende hodepine som varer 4-72 timer. Det er en nevrologisk sykdom. Ordet «migrene» er avledet fra gresk «hemikrani», smerte som rammer en side av hodet). Smertene varierer fra anfall til anfall, men typisk for pasienter med migrene er at de i hvert fall noen ganger har anfall med sterk hodepine, lysskyhet eller lysskyhet samt kvalme og oppkast.

Migreneplager debuterer som regel i puberteten og inntreffer sjelden etter 35-årsalderen. Omtrent 9 prosent av alle kvinner og 3 prosent av alle menn er rammet av migrene. Nesten 20 prosent opplever et eller flere migreneanfall i løpet av livet. (Kilde: Wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere