KØBENHAVN (Nettavisen) - Jeg håper vi får det overstått i løpet av vinteren, sier Sunniva Grimstad (46), tobarnsmor fra Moss bosatt i Danmark. Der har tallene i vinter vist et smittetrykk i verdenstoppen. Mandag viser koronatallene fra Danmark 14.414 nye smittetilfeller og 777 covid-pasienter på sykehusene, det siste en økning på 54. Grimstad og familien har gjennom pandemiperioden gjort seg erfaringer med reiserestriksjoner, covid-infeksjon, koronapass og hyppige tester.

Les også: Danmark: - Smitten er på sitt høyeste nivå noensinne og drives alene av omikron

- Ikke i mine villeste fantasier hadde jeg forestilt meg at stengte grenser skulle bli et problem, sier hun om det hun har opplevd som den største utfordringen under pandemien.

Hun flyttet til Danmark for 13 år siden og har etablert seg her med jobb, sin danske ektefelle Morten og sønnene Sigurd og Håkon. Hun var vant med at familie og venner fra Norge kom hyppig på besøk og at hun selv, mann og barn kunne dra til Norge når det passet. Så kom koronaen og smitteverntiltakene, og bildet endret seg.

Da Norge en periode innførte obligatorisk karantenehotell ved innreise, ble hun og mannen enige om å vente. Å bruke 7-10 dager på et hotellrom var uaktuelt med to aktive gutter og et begrenset antall feriedager. Da første mulighet kom høsten 2020, ble de første dagene tilbrakt i hjemmekarantene hos Sunnivas mor. Det gikk fint. I jula planla familien et norgesbesøk igjen, men da ble alle smittet med covid-19 og måtte være hjemme.

Les også: Hyller løsningen Norge ikke vil ta i bruk

- Et enormt savn

- Det er det som har gjort mest vondt med pandemien, det at grensene har vært delvis lukka og den manglende kontakten med de der hjemme. Før hadde vi besøk kanskje en gang i måneden av besteforeldre, venner eller annen familie. Når det plutselig forsvant, var det et enormt savn. Da jeg flyttet til Danmark i 2008 hadde jeg jo aldri forestilt meg at det skulle bli et problem å komme seg til Norge, sier hun.

Etter at de kom seg gjennom virussmitten i jula og skolene åpnet igjen etter jul, går hverdagen ganske normalt for familien.

- Jeg er utrolig takknemlig for at regjeringen og folketinget har prioritert å holde skolene åpne. For barna er det en kjempeforskjell om de kommer seg på skole eller ikke. Jeg er ikke så bekymret for smitten i skolen, siden jeg ennå ikke har hørt at noen av de smittede barna har fått alvorlige symptomer, men jeg kan kjenne på litt bekymring for lærerne. Jeg krysser fingrene for at det går bra og at skolene fortsatt kan være åpne, sier hun.

I Danmark ble barna sendt hjem i midten av desember, da smitten var raskt økende. I fjor opplevde de en lang periode med hjemmeskole, og mange fryktet at det samme skulle skje igjen.

- For oss voksne går det fint å ha hjemmekontor. For barna er det mye viktigere å komme seg avgårde, ha sosial kontakt og en struktur på hverdagen, sier hun.

- Det ble mye skjermtid for guttene under nedstengingen, og vi skal gjennom en digital detox når dette er over. Samtidig har jeg lært meg å sette pris på at de har hatt interessen for gaming. Jeg ser at de møter venner der, ler og hygger seg. Men det kan ikke erstatte det å være sammen på fritidsaktiviteter for eksempel.

- Har testet meg 35 ganger

I Danmark har regjeringen innført en nasjonal ordning med koronapass, som viser om du er vaksinert eller nylig har testet deg og som brukes for eksempel når du skal gå på kafe eller restaurant eller reise med toget. Hjemmetester teller ikke. Det må være PCR- eller antigentest gjort på et av de mange testsentrene.

Sunniva Grimstad synes ordningen med koronapasset fungerer fint, selv om det har blitt mange besøk på testsenteret for familien. Hun forteller at de gjør turene til testsenteret til en liten familieutflukt.

- Jeg synes det er en liten pris å betale, men vi har fått testet oss veldig mye. Jeg tror jeg har testet meg 35 ganger. Barna blir testet to ganger i uken, forteller hun.

Testene er gratis.

- Danmark opplever sin hittil største smittetopp nå, men de jeg har snakket med her håper epidemien har roet seg til sommeren. Hva håper du på?

- Jeg håper vi får det overstått i løpet av vinteren og at vi går våren i møte med lys og varme og at livet kan vende tilbake til det normale, der vi kan besøke Norge og få besøk fra Norge uten at vi hele tiden må holde avstand og være bekymret for smitte. Det er det store håpet mitt.

Ekspertene om omikron-bølgen

Danske eksperter deler hennes håp. De siste framskrivningene viser at smitten, som nå drives fram av omikron-varianten, ventes å komme i slutten av januar og at tallene deretter går nedover igjen. Forutsetningen, sier Statens Serum Institut, er at restriksjonene opprettholdes på dagens nivå eller at nivået av immunitet øker i befolkningen.

Den danske immunologen Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Københavns universitet, sier til Nettavisen at omikron-bølgen trolig vil vare inn i februar:

- Så vil vi begynne å se at tallene går ned en gang sist i februar eller i begynnelsen av mars og at man først da kan begynne å lempe på restriksjonene i Danmark.

- Først må vi over denne omikron-pukkelen. Men det må ikke gå for fort. Det vil ramme helsevesenet, sier han.


Dagens korona-tall fra Danmark 10. januar 2022

  • 14.414 nye smittetilfeller siste døgn
  • 941 av disse har vært smittet før
  • 777 pasienter med covid-19 er inneliggende på danske sykehus, en økning på 54 fra forrige døgn
  • 74 av covid-pasientene ligger på intensiven, 47 av dem i respirator
  • 3,1 million dansker (53,47 prosent) har fått 3. vaksinedose

(Kilde: Statens Serum Institut og Danmarks Radio)