RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk dommer mistenker Israel for folkemord

Oslo (NTB): Den norske menneskerettsdommeren Finn Lynghjem sier at Israel begikk krigsforbrytelser under Gaza-krigen, og at det også kan ha blitt begått folkemord.

Etter to måneders arbeid konkluderer Lynghjem og den internasjonale granskningskomiteen som Lynghjem er medlem av, med at Israel begikk både krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Komiteen mener også at Israel kan ha begått folkemord, som er den høyeste formen for lovbrudd i folkeretten.

- De objektive kriteriene for folkemord foreligger. Det ser ut som det kan ha blitt begått folkemord, men vi finner ikke fakta og beviser på at Israel hadde forsett om å drepe palestinere. Men vi ser ikke bort fra at israelske soldater som var inne i Gaza, kan ha hatt dette forsettet, sier Lynghjem til Dagbladet.

Lynghjem, som var dommer ved ankedomstolen for krigsforbrytelser i Bosnia-Hercegovina, sier han ble overrasket over de store ødeleggelsene da han besøkte Gaza 22. februar, en måned etter at den 22 dager lange krigen var over.

Størst inntrykk gjorde møtet med palestinerne som hadde mistet slekt og venner i de israelske angrepene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere