*Nettavisen* Nyheter.

Norsk famile beskutt

Foto: DAVID BUIMOVITCH (AFP)

En norsk familie ble beskutt av israelske soldater da de forsøkte å flykte fra Gazastripen i en FN-bil.

09.01.09 13:32

Norske Najah Abu Rayya og hennes fem barn ble beskutt av israelske soldater på en kontrollpost like ved den israelske grensen da de skulle evakueres fra Gazastripen seint onsdag kveld.

Najah og hennes fem barn befant seg i en FN-bil, som var tydelig merket med FN-symbol, da de israelske soldatene åpent ild. Det opplyser Helse- og sosialsjef Steinar Løkken i Vang kommune, som har bistått far og ektemann Hisham Abu Rayya, overfor Nettavisen.

Dramatikken skjedde sent onsdag kveld, opplyser Løkken.

- Flaks at de ikke ble truffet
- På veiene ut av Gaza ble de stoppet av israelske soldater ved en kontrollpost. De israelske soldatene åpnet ild mot dem, og så måtte de rygge 200 meter. Deretter måtte de ut av bilen. Det var jo bare flaks at de ikke ble truffet, sier Løkken til Nettavisen.

- Najah ringer Hisham og sier at de blir beskutt. Jeg sto rett ved siden av ham, sier Løkken.

Deretter tok Løkken umiddelbart kontakt med den norske ambassaden for å opplyse om den spente situasjon.

- De tok kontakt med israelske myndigheter som ga beskjed til kontrollposten om at de var norske statsborgere som skulle videre. Først etter to timer slapp de ut, sier Løkken.

- Hvor mange skudd var det som ble avfyrt?

- Det vet jeg ikke, sier Løkken.

FN-sjåfører drept
Bare noen timer senere ble to FN-sjåfører drept i et israelsk angrep da de skulle bistå med humanitær hjelp på Gazastripen under den tre timer lange våpenstansen torsdag ettermiddag, skriver The Telegraph. Dette førte til at FN trekker ut alle sine hjelpearbeidere fra krigssonen.

Løkken forteller at familien, som bor i Vang i Valdres, har hus sør på Gazastripen og at Najah og barna har vært der på ferie siden juni i fjor sommer.

Stasjonssjef ved det norske representasjonskontoret i Al Ram, Tor Wennesland, har jobbet aktivt med evakueringen av norske statsborgere på Gazastripen.

- Stemmer det at den norske familien ble beskutt?

- Det er noe jeg ikke vil kommentere, sier Wennesland til Nettavisen.

Enorm påkjenning
Løkken sier at situasjonen har vært en enorm påkjenning for Hisham, som har sittet hjemme i Vang i Valdres mens norske myndigheter har jobbet på spreng med å evakuere kona og barna.

- Han var jo nærmest i helspenn hele tiden. Det er derfor vi har bistått ham i hele kommunen, sier Løkken.

Videre forteller Løkken at familien er sterkt preget etter å ha oppholdt seg i bomberegnet.

- Spesielt i Gaza by, for de var ikke så langt fra Hamas-hovedkvarterene som blir bombet stadig vekk, sier han.

Najah Abu Rayya og de fem barna, som er i alderen mellom 4 og 17 år, befinner seg nå i Amman i Jordan hvor de oppholder seg på et hotell. Det er usikkert når de får reise til Norge.

- Barna har ikke hatt mulighet til å sove, så de må få sove ut, og det kan ta noen dager å få ordnet billett, sier han.

Jobber med å få ut nordmenn
Stasjonssjef ved det norske representasjonskontoret i Al Ram, Tor Wennesland opplyser at de jobber med å få ut de resterende nordmennene fra Gazastripen.

- Det jeg vil si om det er at det blir ingen evakuering i dag, sier han.

Han ønsker ikke å opplyse om hvor mange norske statsborgere som de forsøker å evakuere fra krigssonen.

- Vi har jo selvsagt informasjon om hvor mange det gjelder, men jeg har valgt ikke å gå ut med disse tallene helt konsekvent fordi dette er en bevegelig størrelse. Men det at vi har oversikt, så langt det lar seg gjøre, ja, det har vi, sier han.

Hittil har tolv nordmenn blitt evakuert fra Gazastripen.

Vedtok FN-resolusjon
Natt til fredag vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon med krav om en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen. USA stilte seg imidlertid ikke helhjertet bak resolusjonen og avsto derfor fra å avgi stemme.

Til tross for FN-resolusjonen bombet Israel om lag 50 mål på Gazastripen i løpet av natten.

Så langt har 770 palestinere og 14 israelere blitt drept siden den israelske offensiven startet 27. desember, ifølge uoffisielle tall.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag