Halden fengsel vekker oppsikt nok en gang. Denne gangen er det BBC som lar seg forbløffe etter et besøk og resultatet er en lang beskrivelse, med tittelen «How Norway turns criminals into good neighbours» - «Slik gjør Norge kriminelle til gode naboer».
BBCs journalist, Emma Jane Kirby, har bevitnet en yoga-time blant noen av Norges farligste innsatte, hun får høre om innsatte som fremdeles kan stemme og studere, innsatte som forteller om mulighetene de får, hun får se fengselsceller med både kjøleskap og egen dusj, om forholdet mellom fengselsbetjentene og de innsatte og om hvordan de innsatte helt fra start forberedes på livet utenfor. Et fengsel der alt skal være så normalt som mulig, samtidig som man soner en straff.
«Barbente mordere, voldtektsmenn og narkotikasmuglere praktiserer «downward-facing dog og lotusposisjonen ved siden av sine fengselsbetjenter, hver av dem med full konsentrasjon på de klare instruksjonene fra betjentene», skriver Kirby.
- Det roer dem, sier fengselsdirektør Are Høidal til BBC.
- Vi vil ikke ha sinne og vold på dette stedet. Vi vil ha rolige og fredelige innsatte.
- Vi løslater naboen din
I saken forteller han blant annet om fengselslivet på 80-tallet, og tilbakefallsraten som var lik den i USA i dag - på 60 til 70 prosent. I dag er tilbakefallsraten i Norge blant de laveste i verden. Etter to år er den på 20 prosent, etter fem på 25 prosent, ifølge Høidal.
I Storbritannia er tilbakefallsraten på nesten 50 prosent etter ett år, ifølge BBCs artikkel. Her tar det også 12 uker å bli fengselsbetjent, ifølge journalisten. I Norge gir utdanningen 120 studiepoeng, i tillegg til at du må gå ett år som fengselsbetjent i et fengsel etter utdanningen.
- I Norge blir alle sluppet ut. Det er ingen livsstidsdommer, sier Høidal til journalisten, som poengterer i artikkelen at en forvaringsdom kan forlenge straffen så lenge vedkommende anses som farlig for samfunnet.
- Så vi løslater naboen din. Hvis vi behandler innsatte som dyr i fengselet så vil vi også slippe dyr løs på gaten, sier Høidal.
Kriminalomsorg kontra eldreomsorg
Lot seg inspirere
Dette er ikke første gangen Halden fengsel vekker oppsikt over landegrenser, og både eksperter og journalister har latt seg fascinere av det norske fengselssystemet.
The Time har tidligere kalt fengselet i Halden «Verdens mest humane fengsel». I fjor sommer var CNN på besøk i et fengsel i North Dakota der de hadde latt seg inspirere av norske fengsler. Til NRK i 2018, under en ny tur til fengslene i Halden, Oslo og Bastøy fengsel i Horten, sa Leann Bertsch, en av de besøkende og direktør i North Dakota, med ansvar for fire fengsel for voksne og et ungdomsfengsel at hun mener det er viktig å normalisere tilværelsen i fengsel for å forberede de innsatte på et liv utenfor.
– Dersom vi hadde brukt mindre penger på å bure folk inne ville vi kommet langt. Tiltak der innsatte kan bidra til samfunnet, vil det gjøre at de ikke havner tilbake i systemet, sa hun.
