Norsk flertall for å trekke soldatene ut av Afghanistan

Foto: NIKOLA SOLIC (Reuters)

I en fersk undersøkelse sier nesten halvparten av de som har bestemt seg at regjeringen bør trekke de norske soldatene ut av Afghanistan. Les dagens notiser her.

08.08.10 19:13

Klikk på bildet for å forstørre.

Norsk flertall for å trekke soldatene ut av Afghanistan

I en fersk undersøkelse sier nesten halvparten av de som har bestemt seg at regjeringen bør trekke de norske soldatene ut av Afghanistan. På mindre enn to måneder har opinionen snudd.

Oslo (NTB): 49 prosent av de spurte sier at Norge bør trekke seg ut av Afghanistan. 36 prosent mener det norske oppdraget bør bli, mens 14 prosent ikke har bestemt seg i spørsmålet.

Undersøkelsen er utført av InFact på vegne av VG, som søndag skriver at holdningen til den norske innsatsen i Afghanistan har snudd på mindre enn to måneder.

Like etter at fire norske soldater ble drept av en veibombe i juni, ble det utført en lignende undersøkelse, der 45 prosent mente det var riktig å beholde soldatene i Afghanistan. 35 prosent av de som hadde bestemt seg i spørsmålet sa den gangen at Norge burde trekke seg ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fortsatt innesperret etter gruveulykke i Chile

De pårørende er i ferd med å miste motet, etter at forsøkene på å redde ut 33 innesperrede mennesker fra en gruve i Chile så langt har slått feil.

Copiapó (NTB-Reuters): Lørdag raste enda flere lag i den lille gruva i den nordlige delen av Chile sammen, da redningsarbeiderne på ny forsøkte å nå fram til gruvearbeiderne.

Torsdag raste kobber- og gullgruva i byen Copiapó sammen, og ingen har ennå hatt kontakt med de 33 arbeiderne som befant seg nede i sjakten da den raste sammen.

Myndighetene sier de fortsatt håper at de har klart å søke tilflukt i et område i gruva der det er oksygen og mat. Likevel er slektninger av gruvearbeiderne nå i ferd med å gi opp håpet, selv om redningsmannskapene sier de vil forsøke å finne en annen vei inn.

De innesperrede befinner seg 300 meter under bakken, omkring 7 kilometer inn i gruva.

Den samme gruva har ifølge den lokale fagforeningslederen Felix Medina en historie med ulykker og dårlig vedlikehold bak seg. Ifølge Medina jobber 150 personer i gruva, og 16 personer har omkommet i ulykker nede i eller rundt selve sjakten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Regjeringsalliansen i Sverige øker forspranget

Den svenske regjeringsalliansen øker sitt forsprang på den rødgrønne opposisjonen i en ny meningsmåling. Men fortsatt er det jevnt mellom de to blokkene, en drøy måned før valget.

Stockholm (NTB): En fersk meningsmåling utført av TNS Sifo i Sverige, viser at regjeringsalliansen med Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna til sammen får 49,3 prosent oppslutning.

Dette er en oppgang på 0,9 prosentpoeng.

Den rød-grønne opposisjonen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet går marginalt fram med 0,4 prosentpoeng til 46 prosent oppslutning.

Ifølge Svenska Dagbladet gjør undersøkelsens feilmargin på 2,8 prosentpoeng det likevel mulig at det kan være dødt løp mellom blokkene. Eventuelt kan de borgerliges forsprang være større enn målingen viser, noe som vil gi dem rent flertall.

Ifølge Sifos meningsmålingssjef Toivo Sjörén viser den ferske målingen at Socialdemokraterna og Mona Sahlin «ikke har lyktes i å skjerpe seg gjennom sommeren.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Santos vil ha dialog med Venezuela

Juan Manuel Santos ble lørdag tatt i ed som president i Colombia. Umiddelbart etter edsavsigelsen åpnet Santos for å få en slutt på den spente konflikten med nabolandet Venezuela.

Bogota (NTB-AFP): - Jeg foretrekker en ærlig og direkte dialog, forhåpentlig så snart som mulig, sa Santos etter seremonien.

Colombia anklaget i forrige måned Venezuela for å huse 1.500 FARC-medlemmer i tillegg til andre colombianske opprørere.

Lørdag sa Santos at gjensidig respekt og samarbeid må prege samtalene mellom de to naboene.

Han satte likevel døra på gløtt for landets geriljagrupper, da han i sin tale sa at hans nye regjering vil være åpen for forhandlinger, på betingelse av at de militante opprørsgruppene legger ned våpnene, frigir gisler og slutter med narkohandel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Utpekte tyrkiske og israelske granskingsdeltakere

FNs generalsekretær navnga lørdag de to som skal representere Israel og Tyrkia i kommisjonen som skal granske det blodige israelske angrepet på et hjelpeskip på vei til Gaza i mai.

New York (NTB-AFP): Det israelske angrepet på det tyrkiske skipet Mavi Marmara 31. mai førte til at ni aktivister om bord i skipet døde.

Skipet var på vei til Gazastripen med nødhjelpsutstyr og propalestinske aktivister, og seilte sammen med fem andre hjelpeskip da det ble bordet av israelske soldater.

Israels granskingsmedlem er Joseph Ciechanover, som ifølge avisen Haaretz er tidligere direktør for Israels utenriksdepartement.

Representanten fra Tyrkia er Ozdem Sanberk, som har hatt høytstående stillinger i landets utenriksdepartement og i FN.

- Begge har fremragende karrierer i offentlig tjeneste bak seg, sa Ban i sin uttalelse lørdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.