RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk FN-topp: - Barn blir korsfestet og begravd levende

Barn fra den irakiske yazidi-minoriteten har flyktet fra Den islamske stat (IS), og befinner seg nå i en flyktningleir i Tyrkia. Ifølge en ny rapport fra et FN-organ har IS-krigere drept barn på brutalt vis, blant annet ved halshogging og korsfestelse (Illustrasjonsbilde).
Barn fra den irakiske yazidi-minoriteten har flyktet fra Den islamske stat (IS), og befinner seg nå i en flyktningleir i Tyrkia. Ifølge en ny rapport fra et FN-organ har IS-krigere drept barn på brutalt vis, blant annet ved halshogging og korsfestelse (Illustrasjonsbilde). Foto: Ilyas Akengin (Afp)
IS står bak halshogging av barn og massehenrettelser av gutter.


FNs barnerettskomité (CRC) la fram en ny rapport hvor det framgår at Den islamske stat (IS) og andre militante grupper i Irak begår grusomme overgrep mot barn under 18 år, og bruker dem som levende skjold og selvmordsbombere.

CRC hevder videre at IS har drept barn ved blant annet å halshogge dem, korsfeste dem eller begrave dem levende.

FN-organet CRC består av 18 uavhengige eksperter, og ledes av norske Kirsten Sandberg.

- Vi tar sterk avstand fra de målrettede drapene av barn som er begått av IS, og da særlig systematiske drap av barn som tilhører religiøse og etniske minoriteter. Herunder følger tilfeller av massehenrettelser av gutter, i tillegg til meldinger om halshugging, korsfestelser og barn som blir begravd levende, sier leder for CRC og professor i offentlig rett, Kirsten Sandberg, til Nettavisen.

Sandberg ønsker ikke å tallfeste drapene og overgrepene som er begått overfor barn i Irak.

- Som komité, er vi opptatt av hvert enkelt barns rettigheter, understreker hun.

- Grove brudd
Hvert femte år må samtlige stater som har ratifisert FNs barnekonvensjon, redegjøre for hva de gjør for oppfylle barns rettigheter.

I den sammenheng innheter FNs barnerettskomité (CRC) informasjon fra både statlige og ikke-statlige kilder om tilstanden for barnerettighetene i det aktuelle landet. Nå var turen kommet til Irak.

I løpet av denne prosessen har CRC funnet grove brudd på FNs konvensjon om barns rettigheter. Omtrent en fjerdedel av tilfellene omhandler Den islamske stat (IS).

- Vi har denne informasjonen fra UNAMI (United Nations Assistance Mission for Iraq) og fra pålitelige rapporter fra det sivile samfunn, hvor vi ikke oppgir våre kilder. Vi har blitt beskyldt for at vi får informasjonen vår bare fra den irakiske staten, men det stemmer ikke, sier Sandberg.

CRC har også fått bekymringsmeldinger om at væpnede grupper bruker mentalt syke barn til å utføre selvmordsaksjoner.

- Når barn og funksjonshemmede barn blir brukt som selvmordsbombere, så gjelder det væpnede grupper i Irak. Og dem finnes det mange av i landet. Vi har ikke nevnt IS spesielt, sier Sandberg.

Leder for FNs barnrettskomité, Kirsten Sandberg.

Solgt som sexslaver
CRCs komitéekspert Renate Winter la fram funnen under en pressekonferanse onsdag. Winter sa at barn fra yazidi-minoriteten og andre kristne miljøer er spesielt utsatt for brutaliteten til IS. Men hun understrekte at også sunnimuslimske og sjiamuslimske barn var blant ofrene til IS.

Winter opplyste videre at IS bortførte barn og solgte dem som sexslaver.

- Barn fra minoritetsgrupper har blitt tatt til fange mange steder, og solgt videre på markedet med prislapper på seg. De har blitt solgt som slaver, sa Winter, uten å utdype detaljene, ifølge Reuters.

Tilbakemeldinger til staten
Etter at FNs barnerettskomité har hatt dialog med den irakiske staten, og innhentet informasjon fra andre kilder om tilstanden rundt barns rettigheter, gir komiteen tilbakemeldinger til staten.

- Vi får vår informasjon fra Irak og andre kilder. På grunnlag av den informasjonen og dialogen vi har med staten, gir vi våre merknader som vi sender til staten, sier Sandberg.

CRC ber i sine anbefalinger til irakiske myndigheter om at de må gjøre alt i sin makt for å redde disse barna som er i klørne til IS og andre væpnende grupperinger.

- Det vi sier er at staten Irak må gjøre det de kan for å sikre barns trygghet og beskyttelse, og deres familier, og sørge for at de kan forlate områder som er rammet av konflikten, sier hun.

- I tillegg sier vi at de som begår disse forbrytelsene, må stilles til ansvar, ikke minst hvis det dreier seg om forbrytelser mot menneskerettigheter, og at staten må ta alle forholdsregler for å beskytte sivile, sier Sandberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere