RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk forsker: - Merkel bør ikke være overrasket

Oslo (NTB): Tysklands statsminister Angela Merkel bør ikke være overrasket hvis hun har blitt overvåket, mener stipendiat Hilmar Langhelle Mjelde ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

- Man vet at USA driver med overvåking. USA gjør det de må for å ivareta sine interesser. Gitt at dette stemmer tror jeg ikke Merkel er så overrasket selv heller. Jeg tror hun går ut offentlig primært for å vise sine innbyggere at hun reagerer, sier han til Aftenposten.

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary, mener saken er alvorlig. Hun understreker at hun kommenterer saken under forutsetning av at påstandene er riktige.

- Det er uakseptabelt at en regjering overvåkes av noen, enten det er allierte eller andre. Men det er mye mer alvorlig når avlytting skjer mellom samarbeidspartnere. Det er et brudd på suverenitet og vanlig diplomatisk folkeskikk. Hvis dette er riktig, er det både sterkt beklagelig og et tillitsbrudd, sier hun.

Det var onsdag at regjeringen i Berlin uttalte at den har fått opplysninger som tyder på at Merkel ble utsatt for avlytting. Obama forsikret henne senere på dagen om at USA verken overvåker henne eller kommer til å gjøre det, ifølge presidentens talsmann Jay Carney. Han sa ingenting om overvåking kan ha skjedd tidligere. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere