*Nettavisen* Nyheter.

Norsk forventningsindikator videre ned

Den norske forventningsindikatoren fortsetter videre nedover, men ser man isolert på forventninger til egen økonomi er optimismen brukbar

19.05.08 01:15

Forventningsindikatoren har beveget seg nedover siden februar 2001, og i den første målingen i 2003 faller indeksen igjen, og når et nytt bunnivå. Ujustert er indeksen nede på - 1,7 poeng. Justert for trend og sesongvariasjoner er tallene like ille. Riktignok er kurven da glattet ut, og havner på - 0,7 poeng. Men også for justerte tall må vi tilbake til nedturen i 1999 for å finne tilsvarende tall å sammenligne dagens situasjon med.



Men denne gangen stiger optimismen på egne vegne. Delindikatoren som måler forventningen til vår egen økonomi stiger fra 14,6 poeng til 18,6 poeng. Indikatoren ligger nå igjen på gjennomsnittet, men fortsatt litt under det som har vært normen de siste fem årene (rundt 21 poeng).



Faktorer som fortsatt relativt lav ledighet og fallende rente kan bidra til at man ser mer positivt på egen økonomi, samtidig som synet på landets økonomi er negativ.



Dette er Forventningsindikatoren:

Hvert kvartal utarbeider Økonomisk Rapport, i samarbeid med Sparebankforeningen og Norsk Gallup Institutt, forventningsindikatoren, eller Consumer Confidence som er dens engelske navn. Her blir det norske folk spurt om synet på den økonomiske utviklingen i tiden som har vært, og i tiden som kommer. Man får altså et inntrykk at hvordan folket ser både på landets, og ikke minst sin egen økonomiske situasjon. Svarene kan blant annet benyttes som en indikator på hvordan husholdningenes fremtidige handlingsmønster vil bli. Føler folk at de har en meget anstrengt økonomisk situasjon, og hvor de ikke ser store forbedringen i tiden som kommer, kan man forvente at forbruket vil regulere seg etter dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.