- Vi er svært nær og har kort responstid når ordren kommer, opplyste presseoffiser Lars Magne Hovtun til NTB søndag kveld. Ordren han viser til er klarsignalet for å gå inn til havnen og eskortere ut to skip med kjemiske stridsmidler fra den syriske havnebyen Latakia.

Helge Ingstad inngår i en gruppe på fire skip som skal hente ut kjemikalier som skal destrueres i henhold til en avtale som skal gjøre slutt på Syrias evne til å fremstille og bruke kjemiske våpen. Den norske fregatten skal sammen med danske Esbern Snare sikre lasteskipene Taiko fra Norge og Ark Futura fra Danmark, som skal frakte ut kjemikaliene.

Fristen for transporten var opprinnelig nyttårsaften, men lørdag sa FN at denne fristen ikke er mulig å holde. De skandinaviske skipene har de siste ukene ligget parat i Limassol på Kypros og drevet felles øvelser før den kommende operasjonen.

- Vi er omtrent 180 nordmenn og 130 dansker fordelt på fire skip. Våre kystjegere og nødvendige stridsmidler skal sikre skipene inn til syrisk havn, der vi skal laste de kjemikaliene Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har hånd om i Syria og frakter dette trygt ut av krigsområdet, sa kommandørkaptein Per Rostad til NTB fredag. Rostad er sjef på KNM Helge Ingstad og styrkesjef for den norske kontingenten, noe som også gir ham kommandoen over det norske lasteskipet. (©NTB)