RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk gjeldsvekst skaper usikkerhet

Sist oppdatert:
Norges Bank fokuserer på fortsatt sterk gjeldsvekst i husholdningene i dagens rapport om den finansielle stabiliteten i Norge. Gjeldsveksten er en klar usikkerhetsfaktor
- Samlet sett vurderes utsiktene for finansiell stabilitet på kort sikt som tilfredsstillende og noe bedre enn for et halvt år siden. Høy gjeldsvekst har imidlertid gjort husholdningene mer sårbare for økonomiske forstyrrelser. Det er et usikkerhetsmoment for den økonomiske utviklingen, skriver Norges Bank i sin konklusjon for den halvårlige rapporten om den finansielle stabiliteten i Norge.

Norges Bank kommer med en klar advarsel til de norske husholdningen i rapporten i lys av dagens lave rentenivå.

- Det er imidlertid viktig at langsiktige investeringer ikke bygger på at det lave rentenivået vil vare ved over lånets løpetid, skriver sentralbanken.

Fornøyd med bankene

Om husholdningene fortsetter den elleville gjeldsveksten så er Norges Bank likevel ikke spesielt bekymret for bankenes risikoeksponering.

Dette skyldes bankenes bedrede inntjening i fjor.

- Bankenes soliditet er tilfredsstillende og deres risikostyring er betydelig styrket siden bankkrisen, skriver Norges Bank.

Gjeldsnivå nær bankkrisenivåer

Selv om Norges Bank påpeker den kraftig gjeldsveksten i husholdningene er de imidlertid mindre bekymret over en slik utvikling enn tidligere.

- Overgangen til fleksibel inflasjonsstyring har redusert faren for en samtidig markert økning i både renten og arbeidsledigheten og dermed gjort en slik tilpasning mindre risikabel, skriver banken.

De mener likevel at det er grunn til å følge nøye med på utviklingen i husholdningenes gjeldsbelastning fremover. I forhold til disponibel inntekt nærmer gjelden seg nivået fra bankkrisen, og verdien av formuen er avhengig av priser som kan svinge mye.

Bedriftene holder igjen

Den samlede kredittveksten til publikum har falt og er nå om lag på linje med veksten i norsk økonomi, ifølge sentralbanken.

En viktig årsak til det er at foretakene fortsetter å bygge ned sin gjeld.

- Økende kapasitetsutnyttelse i økonomien må forventes å føre til ny investeringsvekst. Da vil trolig også foretakene ta opp nye lån, mener banken.

Bedre internasjonalt

Den økonomiske veksten internasjonalt har tatt seg opp. I mange land er de finansielle balansene til husholdninger og foretak styrket, og banknæringene har oppnådd gode resultater. Dette har bidratt til å redusere sårbarheten i det internasjonale finansielle systemet. USAs underskudd i handelen med omverdenen og på statsbudsjettet har imidlertid fortsatt å øke.

Aktørene i finansmarkedene forventer en økning i styringsrentene i mange land framover. Det er usikkert hvordan en renteøkning vil påvirke finansmarkedene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere