RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk Hydro reddet av høy produksjon(Ny)

Sist oppdatert:
Norsk Hydro og generaldirektør Eivind Reiten innfridde på EBITDA-nivå, men var noe svakere på driften og bunnlinjen enn ventet. Selskapet reddes av en høyere produksjon av olje og gass enn ventet
Norsk Hydro omsatte i første kvartal for 44,8 milliarder kroner, og fikk et driftsresultat før avskrivninger på 11,1 milliarder. Det var ventet, ifølge estimater innhentet av TDN Finans, at Norsk Hydro skulle omsette for 43,2 milliarder med et EBTIDA-resultat på 11,1 milliarder.

Resultat før skatt endte på 6.454 millioner kroner i kvartalet, mot ventet 6.674 millioner.

Det er listet opp en rekke spesielle poster i første kvartalstallene, men nettoeffekten på resultat var på kun minus 50 millioner. Det inkluderer blant annet reversering av urealisert kraftgevinster tilbakføirng av skatt og endring i regnskapsprinsipp.

Høy produksjon

Estimatene var i snitt basert på en olje- og gassproduksjon på 534.6000 fat oljeekvivalenter pr. dag, mens Norsk Hydro melder om en produksjon på 552.000 fat pr. dag. Det er spesielt høyt gassalg som trekker opp.

Selskapet opprettholder sin prognose om å produsere 510.000 fat pr. dag i snitt i år. Det er i snitt ventet en produksjon på 520.000 fat pr. dag i år. Det ventes en nedgang i olje- og gassuttaket i andre kvartal som følge av vedlikehold.

Kraftforsyningsdelen av Hydro olje og energi trakk ned i første kvartal, i det store urealisert gevinster inntektsført i fjerde kvartal tildels ble reversert i første kvartal.

Landbruk leverer

Landbruksdivisjonen har levert gode resultater igjen i kvartalet, men økte kostnader på råvare og energi ble ikke fullt ut kompensert av et bedre marked. En svekket dollar påvirker også tallene negativt.

Driftsresultatet endte på 807 millioner kroner, ned fra 958 millioner i samme periode i fjor. Salgsvolumet økte imidlertid fra 5,17 millioner tonn til 5,54 millioner tonn i årets første kvartal. Det har også vært betydelig prisoppgang i markedet.

Den positive utviklingen i markedet forventes å holde seg i andre kvartal, men Hydro vil fortsatt slite med negative valuta- og kostnadseffekter. Høye energikostnader vil alene øke kostnadene med 350-400 millioner sammenlignet med andre kvartal i fjor.

Aluminium på rett vei

Når det gjelder aluminiumsvirksomheten så sliter den norske virksomheten med den sterke kronen, og markedet er fortsatt svakt. Forbedringsprogrammet går imidlertid i henhold til plan.

Aluminiumsprisen er nær uendret i første kvartal fra i fjor, men kronen har styrket seg fra 9,01 kroner pr, dollar i fjor til 7,21 i snitt i årets kvartal.

Aluminiumsdivisjonen ga et driftsresultat på 653 millioner kroner. Det gir ikke mening å sammenligne med fjorårstallet, som ikke inkluderte VAW-kjøpet. Hydros produksjon har økt med 113.000 tonn fra i fjor til 343.000 tonn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere