RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk industri kan miste avtaler for milliarder

Oslo (NTB): Et nytt EU-direktiv fjerner muligheten til å kreve gjenkjøp fra Forsvarets leverandører. Ordningen gir norsk industri oppdrag for 1,5 milliarder i året.

Når Forsvaret kjøper materiell fra utlandet for mer enn 50 millioner kroner, krever norske myndigheter at den utenlandske leverandøren inngår avtale om industrielt samarbeid - såkalt gjenkjøp - fra norske bedrifter, slik at den utenlandske leveransen til Forsvaret også kommer industrien i Norge til gode. Men like før sommeren sa Norge fra seg muligheter til å kreve gjenkjøp fra leverandører i EØS-området, skriver Nationen.

Gjenkjøpsordningen gir i dag norsk industri kontrakter til en verdi på mellom 1 og 1,5 milliarder kroner årlig i EØS-området, ifølge Forsvarsdepartementet.

- Vi kan ikke gi garantier for framtidig eksportøkning, men vi har samtidig god tro på at norsk forsvarsindustri kan øke eksporten sin i EØS-området, slik at den overgår tapet som oppstår som følge av bortfallet av gjenkjøps- og industrisamarbeidskontrakter, skriver statssekretær Eirik Øwre Thorshaug (Ap) i Forsvarsdepartementet i en e-post til Nationen.

Ifølge Forsvarsdepartementet er det ikke mulig å slå fast hva den endelige effekten av direktivet blir med tanke på gjenkjøp og industrisamarbeid. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere