*Nettavisen* Nyheter.

Norsk-iranere har sultestreiket i 67 dager

Foto: JONATHAN ERNST

Nå vil de ha svar fra Utenriksdepartementet.

07.11.13 21:31

Genève/Oslo (NTB-Ann Fredriksen): Hvor er Norge når det begås omfattende menneskerettsbrudd mot iranske dissidenter i Irak? To norsk-iranere som deltar i en sultestreik i Genève, vil ha svar.

I over to måneder har Kamal Khoshnood (55) fra Arendal sultestreiket foran FN-bygningen i Genève i solidaritet med eksiliranere som befinner seg i en svært utsatt situasjon i Irak.

Nå har han og norsk-iraneren Mohammad Ali Ghayouri, som også deltar i aksjonen, sendt brev til Utenriksdepartementet. Der krever de svar på hva norske myndigheter vil gjøre for de iranske dissidentene.

Mistet 22 kilo
- Vi vil vite hva Norge kommer til å gjøre. Hvor er de når det begås menneskerettighetsbrudd? spør Khoshnood, som onsdag hadde sultestreiket i 67 dager.

Siden aksjonen startet i begynnelsen av september, skal han ha mistet 22 kilo. Underveis har aksjonistenes krav fått støtte av en gruppe amerikanske kongressrepresentanter og flere EU-parlamentarikere. Også sveitsiske politikere skal ha vist støtte, men fra Norge har det foreløpig vært taust.

UD bekrefter overfor NTB at de har mottatt henvendelsen fra de to norsk-iranerne.

- Massakre
Sultestreiken ble utløst av en lite omtalt massakre på medlemmer av Folkets mujahedin i Camp Ashraf nord for Bagdad 1. september. 52 personer skal ha blitt drept av ukjente gjerningsmenn.

Irakiske myndigheter har bekreftet at sju personer fra gruppen er i deres varetekt etter angrepet.

Folkets mujahedin er en sosialistisk, islamistisk gruppe som tidligere førte en væpnet kamp mot presteregimet i Teheran. Gruppa er nå kvitt terrorstempelet i EU og USA etter at den har latt seg avvæpne og har tatt avstand fra vold.

Uglesett
Dissidentene som befinner seg i Irak har fått flyktningstatus fra FN, men vestlige land nøler likevel med å gi dem oppholdstillatelse.

I Irak er medlemmene av Folkets mujahedin uglesett av mange sjiamuslimer, fordi de bisto Saddam Hussein med å knuse opprør i Nord- og Sør-Irak på 1990-tallet.

I hjemlandet er de forhatt av mange etter å ha kjempet på Iraks side i krigen mot Iran på 1980-tallet.

Camp Liberty
Etter den amerikanskledede invasjonen i Irak i 2003, har medlemmene av Folkets mujahedin blitt utsatt for en rekke angrep i Irak. Flesteparten av dissidentene befinner seg nå i Camp Liberty i utkanten av Bagdad, en tidligere amerikansk militærbase. Der sultestreiker 300-400 av beboerne i et forsøk på å presse verdenssamfunnet til å finne en løsing som gjør at de kan komme seg bort fra Irak og ikke risikerer å bli sendt tilbake til Iran.

Også i London, Melbourne, Ottawa og Berlin deltar eksiliranere i sultestreiken.

Khoshnood kom til Norge for 22 år siden. Da hadde han sonet fire års fengsel i Iran sammen med flere av dem som ble drept i Camp Ashraf for to måneder siden. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.