RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: JONATHAN ERNST

Norsk-iranere har sultestreiket i 67 dager

Sist oppdatert:
Nå vil de ha svar fra Utenriksdepartementet.

Genève/Oslo (NTB-Ann Fredriksen): Hvor er Norge når det begås omfattende menneskerettsbrudd mot iranske dissidenter i Irak? To norsk-iranere som deltar i en sultestreik i Genève, vil ha svar.

I over to måneder har Kamal Khoshnood (55) fra Arendal sultestreiket foran FN-bygningen i Genève i solidaritet med eksiliranere som befinner seg i en svært utsatt situasjon i Irak.

Nå har han og norsk-iraneren Mohammad Ali Ghayouri, som også deltar i aksjonen, sendt brev til Utenriksdepartementet. Der krever de svar på hva norske myndigheter vil gjøre for de iranske dissidentene.

Mistet 22 kilo
- Vi vil vite hva Norge kommer til å gjøre. Hvor er de når det begås menneskerettighetsbrudd? spør Khoshnood, som onsdag hadde sultestreiket i 67 dager.

Siden aksjonen startet i begynnelsen av september, skal han ha mistet 22 kilo. Underveis har aksjonistenes krav fått støtte av en gruppe amerikanske kongressrepresentanter og flere EU-parlamentarikere. Også sveitsiske politikere skal ha vist støtte, men fra Norge har det foreløpig vært taust.

UD bekrefter overfor NTB at de har mottatt henvendelsen fra de to norsk-iranerne.

- Massakre
Sultestreiken ble utløst av en lite omtalt massakre på medlemmer av Folkets mujahedin i Camp Ashraf nord for Bagdad 1. september. 52 personer skal ha blitt drept av ukjente gjerningsmenn.

Irakiske myndigheter har bekreftet at sju personer fra gruppen er i deres varetekt etter angrepet.

Folkets mujahedin er en sosialistisk, islamistisk gruppe som tidligere førte en væpnet kamp mot presteregimet i Teheran. Gruppa er nå kvitt terrorstempelet i EU og USA etter at den har latt seg avvæpne og har tatt avstand fra vold.

Uglesett
Dissidentene som befinner seg i Irak har fått flyktningstatus fra FN, men vestlige land nøler likevel med å gi dem oppholdstillatelse.

I Irak er medlemmene av Folkets mujahedin uglesett av mange sjiamuslimer, fordi de bisto Saddam Hussein med å knuse opprør i Nord- og Sør-Irak på 1990-tallet.

I hjemlandet er de forhatt av mange etter å ha kjempet på Iraks side i krigen mot Iran på 1980-tallet.

Camp Liberty
Etter den amerikanskledede invasjonen i Irak i 2003, har medlemmene av Folkets mujahedin blitt utsatt for en rekke angrep i Irak. Flesteparten av dissidentene befinner seg nå i Camp Liberty i utkanten av Bagdad, en tidligere amerikansk militærbase. Der sultestreiker 300-400 av beboerne i et forsøk på å presse verdenssamfunnet til å finne en løsing som gjør at de kan komme seg bort fra Irak og ikke risikerer å bli sendt tilbake til Iran.

Også i London, Melbourne, Ottawa og Berlin deltar eksiliranere i sultestreiken.

Khoshnood kom til Norge for 22 år siden. Da hadde han sonet fire års fengsel i Iran sammen med flere av dem som ble drept i Camp Ashraf for to måneder siden. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere